Rikospaikka illalla: Kokenut dna-tutkija haluaa selvittää, kuka jätti Bodomin tunnistamattomaksi jääneet spermatahrat

Tunnettu dna-tutkija Jari Louhelainen haluaa palata Bodomjärven murhien tutkintaan. Rikospaikan haastattelussa Louhelainen kertoo, että häntä kiinnostaa paikalta tyynyliinasta löytynyt aiemmassa krp:n tutkinnassa tunnistamattomaksi jäänyt jälki.

– Meillä on todistuskappale, joka on ollut teltan ulkopuolella ja siinä on siemennestejälkiä. Meillä on siitä täysi profiili, mutta emme tiedä kuka sen sinne jätti, Louhelainen sanoo.

Muutama vuosi sitten Liverpoolissa John Moores-yliopistossa työskentelevä Louhelainen onnistui selvittämään Lontoossa 1880-luvulla operoineen Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden vanhoista dna-jäljistä.

Bodomjärven murhat tapahtuivat 1960. Neljä nuorta lähti telttailemaan järven rannalle ja kolme heistä tapettiin raa’asti. Ainoana jäi henkiin Nils Gustafsson, jota syytettiin kolmesta murhasta 2005. Oikeudenkäynnissä hänet todettiin syyttömäksi.

Louhelainen tarkoittaa tyynyliinalla (kuva yllä) kangaskappaletta, jota toinen surmatuista tytöistä käytti kuukautissuojanaan. 1960-luvulla dna:ta ei tunnettu, mutta myöhemmässä poliisin tutkinnassa siitä saatiin dna-näytteet. Krp:n tutkinnassa ei selvinnyt kenestä spermatahrat olivat peräisin.

Vuoden 2005 oikeudenkäynnissä todistuskappaleesta väiteltiin ankarasti. 

Gustafssonin puolustuksen mukaan spermajäljet (kuvat alla) osoittivat, että paikalla oli ollut ulkopuolinen tappaja. 

Syyttäjien mukaan spermajäljet eivät ole voineet syntyä tyynyliinaan, kun se oli käärittynä ja ne olivat jäljissä jo entuudestaan.

Louhelaisella ei ole varsinaista tyynyliinaa, vaan vain krp:n rikoslaboratorion tulokset. Hän sai ne yksityiseltä kansalaiselta.

Louhelaisen ideana on nyt selvittää olisiko vertailujälkiä saatavissa kansainvälisistä dna-kannoista, jotka ovat syntyneet kun ihmiset maksusta lähettävät omia näytteitään saadakseen taustaansa selville. Yhdysvalloista näitä on käytetty poliisitutkinnan apuna.

Toinen tutkittava seikka on selvittää sitä mitä kaikkea poliisitarkoituksiin tallennetusta dna:n tunnisteosasta voidaan ihmisestä selvittää.

Jos hänellä olisi käytettävissä varsinainen tyynyliina ja täydellinen dna, niin tiedoilla voitaisiin päätellä esimerkiksi ihmisen silmien väri, nenän muoto ja jopa kasvojen piirteitä.

Lisää aiheesta illan Rikospaikan haastattelussa.

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja