Riina-Maija Palander avautuu nettiradiossa kotiäitiydestään: "Suomessa äiteys vie sinulta kaiken arvon"

Kalle Palanderin vaimo Riina-Maija Palander on tyytymätön Suomen suhtautumiseen kotiäiteihin. 

Alppihiihtäjä Kalle Palanderin vaimo Riina-Maija Palander kertoo avoimesti Cafe au lait -blogin haastattelussa, miltä tuntuu olla kotiäiti Suomessa.

– Suomessa äiteys on maan alle haudattua ja vie sinulta kaiken arvon. Miten Suomessa kotiäidit pysyvät edes hengissä henkisesti? Palander tivaa.

Kotiäiti-Palander on asunut koko elämänsä ulkomailla. Hän on käynyt arvostetun koulun Oslossa ja osaa useita eri kieliä. Töissä käymisen sijaan kaunotar päätti kuitenkin kymmenen vuotta sitten jäädä kotiin neljän lapsensa ja kuuden hevosensa kanssa. Kaunotar halusi varata aikaa lapsilleen sekä uraa uurtavalle aviomiehelleen Kalle Palanderille. 

Suomessa Palander kokee, että kotiäitejä ei arvosteta. Ihmiset kuvittelevat, että kotiäidit eivät tee mitään. Todellisuudessa asia on päinvastainen.  

– Kun Suomessa sanon, että minulla on neljä lasta, saan saman tien suurperheen äidin -leiman otsalleni. Ihan kuin olisin joku maatalon emäntä, joka punnertaa maitotonkkien kanssa menemään, Palander toteaa.

Palander harmittelee sitä, ettei hän kykene asumaan Suomessa ihmisten suhtautumisen takia.

– Minähän olen täällä pelkkä nolla! 

– Suomalainen mies ei arvosta ketään naista, joka on saanut lapsen. Se on fakta, Palander jatkaa.

Kun aviopari Riina-Maija ja Kalle Palander palasivat vuoden 2016 ja 2017 vaihteessa takaisin Suomeen, kaunotar pohti töihin paluuta vakavasti. Valitettava tosiasia kuitenkin oli, että töitä ei kotiäidille niin vain irtoa.

– Ongelma on siinä, että koulutodistukseni ja työkokemukseni ovat kymmenen vuoden takaa. Ne ovat liian vanhoja, Palander kertoo.

Kymmenen vuoden aikana Palander on toiminut kotiäitiyden lisäksi yksityisyrittäjänä, eikä halua nimittää itseään työttömäksi. Kaunottaren mukaan Suomessa sana julkkis on tietynlainen työnimike, vaikka hän ei itse niin ajattele.

– Suomessa tilanne on nykyään se, että jos olet julkkis, se on sinun työsi, Palander päättää.

Haastattelusta uutisoi ensin Me Naiset.

Lue myös:

    Uusimmat