Retkikunta kävi Etelänavalla -katso kuvat

Retkikunnan työ on vaativaa Etelämantereella. Kuva: Mika Kalakoski /FINNARP

Suomen FINNARP Etelämanner -retkikunta on palannut kuukauden matkalta Etelämantereen tutkimusasema Aboalta.

Kyseessä oli huoltoaseman huoltomatka, jossa asemalle vietiin noin 1500 kiloa tavaraa. Asemalle asennettiin muun muassa aurinkopaneeleja.

Retkikunta työskenteli vaihtelevissa säissä. Esimerkiksi viikon ajan Etelämantereella myrskysi, jonka jälkeen aurinko paistoi kuukauden ajan yötä päivää. Ilmastonmuutoksesta on siten vaikeata tehdä päätelmiä.

- Varsinaisesti ihmissilmällä niitä muutoksia ei voi nähdä. Kesät voi olla lämpimiä etelän kesiä tai äärimmäisen kylmiä, kuten tänä kesänä. Tutkimukset omana pienenä osana suurempaa palapeliä antavat suuntaa muutoksista, kertoo kahdeksatta kertaa Etelämantereella käynyt retkikunnan johtaja Mika Kalakoski MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Päivät asemalla ovat hyvin rutiininomaisia.

- Aamulla herätys on varhain joka päivä sunnuntaita lukuunottamatta. Arkena aamiaisen jälkeen pidämme aamupalaverin, katsomme säätiedot ja lähdemme aamuksi ulkotöihin. Lounaan jälkeen tehdään jälleen töitä.

Kalakoski muistuttaa, että Etelämantereella työpäivän jälkeinen vapaa-aika vietetään, missäs muualla kuin työpaikalla.

- Jos on hyvä keli, joku voi käydä urheilemassa, esimerkiksi hiihtämässä, jos vielä jaksaa. Meillä on myös hyvä sauna siellä. Harrastamme myös puutarhanhoitoa, meillä on pöytäpuutarha, jossa kasvatamme salaattia ja yrttejä. Myös pöytäjääkiekon parissa menee aikaa, kertoo Kalakoski.

Retkikunta palasi Suomeen eilen.

Retkikunnan kone laskeutuu Etelämantereelle. Kuva: Mika Kalakoski /FINNARP

Tutkimusasemalle vietiin 1500 kiloa tavaraa. Kuva: Mika Kalakoski /FINNARP

Tutkimusasema Aboa. Kuva: Mika Kalakoski /FINNARP

Lue myös:

    Uusimmat