Remontti-Reiska nikkaroi kuistille kaiteet

Emäntä halusi laittaa kukkalaatikon kuistin kaiteelle. Se on nättiä. Ja naapurillakin on. Ongelma oli vain se, että kuistissa ei ollut kaidetta. Ei auttanut isännän; kaide oli rakennettava. Puutavara saatiin sahattua ja käsiteltyä puunsuojalla, ja pilarikengät kiinnitettyä juotosbetonilla paikoilleen omin avuin, mutta sitten oli varmuuden vuoksi pyydettävä Remontti-Reiska apuun.

Reiska tarkisti sen, että kengät olivat suorassa linjassa ja kiinnitti pystytolpat niihin ruuveilla. Kun kaikki tolpat olivat paikallaan, ammuttiin värilangalla suora linja yläpäähän, jotta ne saataisiin katkaistua oikealta korkeudelta. Värilanka on tämmöisessä paikassa vatupassia varmempi - sillä mitattu linja alkaa tarkallakin miehellä helposti polveilla. Tolpat katkaistiin sahalla ja päät käsiteltiin puunsuojalla.

Sitten olivat vuorossa vaakakoolaukset. Oli valittu sellainen kaidemalli, jossa pystypuut tulevat ylhäällä ja alhaalla kahden vaakalaudan väliin. Sisemmät vaakalaudat ruuvattiin ensiksi ylös ja alas, ja niihin ammuttiin naulapyssyllä - heftattiin, sanoo Reiska - pystylaudat. Reiska mittasi kunkin kaidejakson pituuden ja määritti sitten tulevan lautojen välin siten, että se menisi sopivasti tasan täysillä laudanleveyksillä - lautojahan ei kannata halkaista. Tämmöisessä paikassa rakojen ei tarvi olla eri kohdissa millilleen samanlevyisiä. Laudat kiinnitettiin hienosahauspuoli pihan suuntaan.

Kun pystylaudat oli heftattu paikalleen, Reiska kiinnitti ulommat vaakalaudat - ensin nopeasti naulapyssyllä, sitten tukevasti ruuveilla. Ruuveja varten porattiin kunnon reiät; kuusilaudat oli maalattu ja säilytetty sisätiloissa, minkä takia ne olivat erittäin kuivia ja alttiita halkeamaan ruuvin tieltä. Ruuveiksi Reiska valitsi 4 - 5 mm koko paketin paksuutta - kolme 18 mm paksuista lautaa, yhteensä 54 mm - lyhemmät, ruostumattomasta teräksestä tehdyt ruuvit. Sinkitty tai galvanoitu ruuvi ei kelpaa - ne ruostuvat arissa vuodessa hyvin ruman näköisiksi.

Kaide viimeisteltiin 95 mm:n hattulaudalla. Kaiteen kulmiin Reiska sahasi sievät jiirit: jiirin oikea paikka selvitettiin asettamalla kulmittain tulevat laudat ensin päällekkäin ristiin.

Hieno tuli kaiteesta. Kelpaa siihen kukkia laitella.

(JKA 9.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja