Rekisteröity parisuhde ei takaakaan avioliiton oikeuksia

Maaliskuun alussa voimaan astuneen nais- ja miesparien parisuhdelain on sanottu takaavan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin avioliiton. Näin ei kuitenkaan ole.

Vaikka laki lähtee siitä, että rekisteröityä parisuhdetta koskevat samat lait ja asetukset kuin avioliittoa, työ- ja virkaehtosopimuksia se ei koske. Myös yksityinen liikkeenharjoittaja voi tarjota erilaiset edut avioliitossa oleville ja rekisteröidyssä parisuhteessa oleville.

Esimerkiksi vakuutusyhtiöiden aviopuolisoita koskevat edut eivät automaattisesti koske rekisteröityjä pariskuntia. Suurin kuntatyönantaja Helsingin kaupunki on sitä mieltä, että rekisteröity parisuhde ei anna niitä perhe-etuuksia, jotka avioliitto antaa. Vaikka virkaehtosopimuksen mukaan oma vihkiäispäivä ja puolison hautajaispäivä ovat palkallisia vapaapäiviä, nämä edut koskevat vain heteropareja.

Naispareja ja miespareja ei myöskään koske työnantajan ryhmähenkivakuutus. Kunnan palveluksessa olleen aviopuoliso saa puolisonsa kuoltua vakuutusrahat, rekisteröity puoliso taas ei.

Lainsäätäjä ei puutu työehtosopimuksiin

Laki lähtee ajatuksesta, että liittoja koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet. Voiko työnantaja päättää toisin?
- Nämä ovat virka- ja työehtosopimuksella sovittavia asioita, joista työmarkkinaosapuolet voivat vapaasti päättää. Tämä on nyt sitten työnantajan näkemys, lakimies Pentti Anttonen kaupungin henkilöstöosastolta vastaa.

Anttonen muistuttaa myös, että työnantajan intressissä ei ole laajentaa niiden ihmisten joukkoa, joille etuja annetaan. Kunta-alan ammattiliitossa KTV:ssä asiaa ei ole vielä pohdittu. Lainopillisen osaston päällikkö Matti Koskinen ihmettelee, voidaanko lakia alemmilla sopimuksilla poistaa lakiin liittyvä oikeus.

-Tämä on vastoin sitä periaatetta, josta laki lähtee, työntekijäpuolta edustavan Helsingin yhteisjärjestön puheenjohtaja Ari Lehtinen sanoo.

Yhteisjärjestö käsittelee asiaa tällä viikolla. Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Henrik Lax kertoo, että lakia käsiteltäessä ei pohdittu sen vaikutuksia työehtosopimuksiin. Lainsäätäjän ohjetta ei ole.

-Työehtosopimuksista sopivat työmarkkinaosapuolet. Ne eivät kuulu eduskunnan päätösvaltaan, hän muistuttaa.

"Ratkeaa ehkä lopulta oikeudessa"
Parisuhdelakia valmistelleen oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Desiree Söderlundin mukaan eriarvoiselle menettelylle ei ole juridista estettä, koska laki viittaa vain avioliittolakiin eikä siinä erikseen mainita, että työehtosopimuksia pitäisi muuttaa. Vuonna 1995 uudistettu perustuslaki kuitenkin kieltää syrjinnän perhesuhteiden perusteella. Helsingin kaupungin henkilöstöosasto tietää tämän ja on valmistautunut puolustamaan kantaansa.

-Siitä, onko tämä syrjintää vai ei, on erilaisia näkemyksiä. Se ratkeaa ehkä aikanaan ylimmässä oikeusasteessa, Anttonen arvelee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat