Ravintolailta edessä? Näin voitat henkilökunnan puolellesi

Ravintolassa asiointi on taitolaji. Loistoasiakas voi tehdä illastaan unohtumattoman, inhottava asiakas voi pilata seuralaistenkin illanvieton.

Ravintolassa ruokailu alkaa olla Suomessakin taitolaji. Ei ole yhdentekevää, miten käyttäydyt ravintolassa. Myöskään tarjoilijan käytös ei ole yhdentekevää, sillä hyvä tarjoilija luo asiakkaalleen iloisen illan. Huonosta palvelusta sen sijaan on syytä huomauttaa, ja myöhästyneistä tai epäonnistuneista ruoka-annoksista saa valittaa.

Jos olet lähdössä ensitreffeille, tai haluat muuten tehdä vaikutuksen seuralaiseesi, noudata muutamia ohjeita, joiden avulla ravintolaillasta tulee unohtumaton.

Varaa pöytä etukäteen

Varaa pöytä etukäteen, ja muista aina kertoa hieman yksityiskohtia illasta. Jos lähdet ravintolaan ilman pöytävarausta, viestii se tarjoilijoille myös sitä, ettei sinulla ole suurempia odotuksia illalle. Etukäteen tarkentamalla voi palvelun laatu muuttua huomattavasti. Kerro esimerkiksi, jos kyseessä on syntymäpäivä, kihlajaiset, ensitreffit, vuosipäivä, tai ilta lapsuudenystävän kanssa. Taitava tarjoilija on mukana juonessa, ja tekee parhaansa saadakseen juuri teidän illastanne ikimuistoisen.

Kerro tarpeistasi

Pöytää varatessa on hyvä kertoa myös muista tarpeista, kuten pyörätuolista, kasvisruokavaliosta, diabeteksesta tai allergioista. Useissa ravintoloissa juomatarjoilu saattaa jatkua vielä silloin, kun keittiö on mennyt kiinni. Varmista, että kellonaika on sellainen, että ehditte nauttia kaikki haluamanne ateriat alkuruoista jälkiruokiin.

Voita tarjoilija puolellesi

Tarjoilijan ilta voi parantua huomattavasti vain mukavien asiakkaiden johdosta. Ole iloinen tarjoilijaasi kohtaan, mutta älä ryhdy liian tuttavalliseksi.

Kunnioitus on molemmin puoleista

Kunnioita tarjoilijaa ja hänen työtään. Hän on palvelemassa sinua, joten suhtaudu häneen kunnioittavasti. Kysy ja kiitä vastauksista. Diivaimainen asenne ja olemus saavat tarjoilijan kiinnittämään panoksensa muihin, ystävällisempiin pöytiin.

Älä ärsytä

Älä myöskään sooloile ruokapöydässä, huutele tai herjaa tarjoilijaa. Sinun tehtäväsi ei ole päteä omalla olemuksellasi niin, että se tekee tarjoilijan olon epämukavaksi, eikä myöskään testata viehätysvoimaasi tarjoilijaan. Jos olet aidosti ihastunut tarjoilijaasi, lähesty häntä etäisesti ruokailun jälkeen, jätä puhelinnumerosi tai mukava tippi.

Tippaaminen on sallittua

Suomessa tipin jättäminen ei ole välttämätöntä, muttei kiellettyäkään. Jos jätät hyvän ruokailukokemuksen jälkeen tippiä, ravintola saattaa muistaa sinua vaikkapa kahvikupposilla. Suomessa tarjoilijat eivät työskentele tippien vuoksi, mutta jos palvelu on toiminut, voit aivan hyvin kiittää tarjoilijaa. Jos et itse ole anteliaalla tuulella, älä missään nimessä kiellä seuralaisiasi jättämästä tippiä, jos he niin aikovat ja haluavat tehdä.

Suosi hyvää ravintolaa

Palvelun laatu muuttuu huomattavasti, kun henkilökunta oppii tuntemaan sinut. Samalla he oppivat muistamaan mielijuomiasi tai -ruokiasi, ja voivat täten antaa henkilökohtaisempaa palvelua myöhemmin. Se tekee vaikutuksen myös seuralaisiisi.

MTV3 Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja