Rauhanmarssijat liikkeellä eri puolilla maailmaa

Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä marssi eilen eri puolilla maailmaa Irakin sotaa vastaan. Toisten arvioiden mukaan marssijoita saattoi olla jopa 11,5 miljoonaa.

Mielenosoittajat vastustivat Irakin riisumista aseista sodan avulla ja vaativat Yhdysvaltoja antamaan rauhalle mahdollisuuden. Monin paikoin mielenosoitukset olivat yhtä suuria kuin Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset vuoden 1970 molemmin puolin.

Madridissa mielenosoitukseen osallistui kaksi miljoonaa ihmistä, Barcelonassa 1,6 miljoonaa ja Roomassa miljoona ihmistä. New Yorkissa mielenosoitukseen osallistui poliisin mukaan jo illansuuhun mennessä neljännesmiljoona ihmistä. Lontoossa poliisi arvioi mielenosoittajien määrän 750000:ksi, mutta järjestäjien arvio oli huomattavasti suurempi. Berliinissä marssi puoli miljoonaa ihmistä, mikä ylitti järjestäjien odotukset.

Kaksi ministeriä uhmasi liittokansleri Gerhard Schröderin ohjetta ja osallistui mielenosoitukseen. Myös muualla Saksassa järjestettiin sodanvastaisia mielenosoituksia. Kaikissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa ja muissa suurissa kaupungeissa mielenosoittajat vastustivat suunnitelmia riisua Irak aseista sodalla.

Kööpenhaminan mielenosoitus oli suurin sitten Vietnamin sodan. Tanskalaiset vaativat Yhdysvaltain hallitusta luopumaan hyökkäyssuunnitelmista kaikissa tilanteissa. He muistuttivat siviiliväestön kärsimyksistä sodan aikana.

Myös Moskovassa, Brysselissä, Amsterdamissa, Bernissä, Wienissä, Varsovassa, Belgradissa, Prahassa ja Zagrebissa mielenosoittajat vastustivat aseisiin tarttumista. Ateenassa mielenosoitukseen osallistui 200 000 ihmistä. Mielenosoitus oli yksi suurimmista, mitä Kreikassa on järjestetty. Osa mielenosoittajista irrottautui rauhallisesti edenneestä kulkueesta ja alkoi heitellä kivillä kauppojen ikkunoita ja polttaa autoja. Poliisi käytti kyynelkaasua mellakoitsijoiden taltuttamiseksi.

Mielenosoituksia järjestettiin monin paikoin Lähi-idässä. Myös Bagdadissa mielensoittajat vastustivat Yhdysvaltain suunnitelmia. Pakistanissa poltettiin Yhdysvaltain lippuja. Tokiossa tuhannet ihmiset marssivat vastustaen mahdollista Yhdysvaltain johtamaa hyökkäystä Irakiin.

Helsingissä ennätysmäärä mielenosoittajia

Helsingissä tänään järjestetty Irakin sodan vastainen mielenosoitus "Ei iskua Irakiin" keräsi paikalle noin 15 000 ihmistä. Mielenosoittajat marssivat rautatieasemalta Yhdysvaltojen lähetystölle.

Helsingissä järjestetyn mielenosoituksen pääjärjestäjäksi ilmoittautui Suomen Rauhanliitto YK-yhdistys. Mukana oli kuitenkin yli 30 muutakin järjestöä.

Poliisin mukaan mielenosoittajia saapui Helsinkiin myös busseilla mm. Kouvolasta, Porista ja Hämeenlinnasta.

Rautatientorilla ja sen läheisyydessä julkinen liikenne seisahtui joksikin aikaa, kun mielenosoittajat lähtivät liikkeelle.

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisissa merkeissä. Viimeisetkin mielenosoittajat poistuivat Kaivopuiston lähetystöalueelta klo 17 mennessä.

Poliisi arvioi mielenosoituksen olleen kaikkien aikojen laajin sodanvastainen mielenosoitus Suomessa.

Myös Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Kemissä ja Torniossa on kokoonnuttu vastaaviin mielenilmauksiin. Rauhan puolesta marssittiin myös Oulussa, Jyväskylässä, Savonlinnassa ja Nokialla.

Luterilainen kirkko on kehottanut kristittyjä osallistumaan sodanvastaiseen toimintapäivään, jotta Irakin sodalta vältyttäisiin. Seurakunnille on suositeltu mm. kirkonkellojen soittamista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat