Raskaussyrjintä yleistyy

raskaus
Raskaus voi johtaa ongelmiin työpaikalla.Copyright MTV3i/AP GraphicsBank 2002
Julkaistu 22.04.2005 11:51(Päivitetty 23.04.2005 11:39)

Raskaana olevien naisten syrjintä työpaikoilla yleistyy koko ajan.

Yhä useampi nainen kokee työssään syrjintää ollessaan raskaana tai äitiyslomalla. Monen syrjintä on niin vakavaa, että työsuojelupiiri joutuu tekemään asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Julkisuuteen tuli eilen tieto, että TeliaSoneran Helsingin yksiköstä oli yritetty savustaa ulos äitiyslomalla olevia naisia. Usean naisen mukaan heille oli kerrottu, että heidän työtehtävänsä yhtiössä loppuvat. Moni sanoi myös ymmärtäneensä esimiestensä puheista, että takaisin ei ole menemistä. Osa naisista ei ole vielä edes synnyttänyt.

Uudenmaan työsuojelupiirin ylitarkastaja Lasse Päivätie sanoo, että äitiyslomalla olevat naiset ottavat yhteyttä viikoittain. Vakavia ja toimiin johtavia tapauksia ei kuitenkaan tule yhtä usein.

- Jos kyseessä on epäilty työsyrjintärikos, ryhdymme toimiin. Yleensä raskaana olevan työntekijän työsuhteen päättäminen on sellainen, joka useimmissa tapauksissa johtaa selvityksiin, Päivätie sanoo.

Työsuojelupiiri voi tehdä suoraan tutkintapyynnön poliisille. Useimmiten työnantajalta pyydetään selvitystä ensin. Poliisille tehdään pelkästään Uudenmaan piirin alueella vuosittain 10-20 tutkintapyyntöä.

Ilmoituksia tasa-arvovaltuutetulle

Naiset ilmoittavat työpaikkansa toiminnasta entistä rohkeammin tasa-arvovaltuutetun toimistoon. Myös TeliaSoneran äitiyslomalaiset ovat olleet yhteydessä toimistoon.

- Raskaussyrjintää on yllättävän paljon. Syrjintä on kasvamassa entisestään, sanoo tasa-arvovaltuutetun toimiston ylitarkastaja Juha Kumpulainen.

Kumpulaisen mukaan parantunut tiedottaminen on lisännyt syrjintätapausten paljastumista.

- Tasa-arvokysymykset ovat enemmän esillä kuin vielä pari vuotta sitten. Työntekijät osaavat ilmeisesti pitää entistä paremmin puoliaan.

Kumpulaisen mukaan syrjintää epäilevälle annetaan tasa-arvovaltuutetun toimistosta etupäässä ohjeita ja neuvoja oman tilanteen hoitamiseksi. Työsuojelupiirin ylitarkastaja Päivätie sanoo törmäävänsä useimmiten tapauksiin, jossa työsuhde päätetään äitiyslomalla tai heti naisen palatessa töihin. Toisinaan määräaikaista työsuhdetta on luvattu jatkaa. Kun nainen kertoo olevansa raskaana, suhdetta ei enää jatketakaan.

Tapauksia paljon kunnissa

Kumpulaisen mukaan yleensä työnantajilta saadaan asialliset selvitykset. Tasa-arvolaissa on syrjintää epäilevällä työntekijällä oikeus saada menettelyn perusteista kirjallinen selvitys työnantajalta. Selvityksen täytyy olla sisällöltään sellainen, että sen perusteella voi arvioida, onko työnantajan menettely mahdollisesti ollut tasa-arvolain vastaista.

- Selvityksen pohjalta jää harkittavaksi se, nostetaanko käräjäoikeudessa hyvityskanne, Kumpulainen sanoo.

Hänen mukaansa työntekijällä on hyvät mahdollisuudet puolustautua, koska tasa-arvolaki on työnantajalle melko ankara.

- Isot työnantajat tietävät, että raskaana olevien syrjintätapaukset voivat tulla kalliiksi, Päivätie sanoo.

Päivätien mukaan tapaukset ilmenevät usein suhteellisen pienissä yrityksissä ja palvelualoilla.

- Tapauksia on yllättävän paljon myös julkisella puolella, etenkin kunnissa, koska siellä on paljon naisvaltaisia aloja.

(MTV3-STT)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa