Mainos

Raskauden aikainen masennus johtaa häiriökäytökseen teini-iässä

Raskauden aikaisella masennuksella näyttäisi olevan yhteys teinin epäsosiaaliseen käytökseen.

Uuden tutkimuksen mukaan äidin raskauden aikaisella masennuksella näyttäisi olevan yhteys lapsen epäsosiaaliseen käytökseen teini-iässä. Tämän lisäksi naiset, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti teini-iässä, masentuvat suuremmalla todennäköisyydellä raskautensa aikana. Äidin oma käytöshistoria ennustaa siis lapsen epäsosiaalista käytöstä.

Kolmen yliopiston yhteistutkimus selvitti äidin raskauden aikaisen masennuksen vaikutusta lapseen.

– Äidin synnytyksen jälkeiseen masennukseen ja sen vaikutuksiin on kiinnitetty paljon huomiota, mutta raskauden aikaista masennusta ei ole tutkittu. Se voi myös vaikuttaa vielä syntymättömään lapseen, sanoo tutkija, psykologian professori Dale F. Hay.

Raskauden aikana masentuneiden äitien lapsilla oli neljä kertaa suurempi todennäköisyys häiriökäyttäytymiseen 16-vuoden iässä. Lapsen sukupuolella ei ollut väliä. Yhteyttä äidin masennuksen ja lapsen häiriökäyttäytymisen välillä ei pystytty selittämään ympäristön vaikutuksilla, kuten sosiaalisella asemalla, etnisyydellä, äidin iällä, älykkyysosamäärällä tai perheen rakenteella. Myöskään äidin masennus lapsen elämän aikana ei vaikuttanut tuloksiin.

– Vielä ei ole selvää, minkä takia raskauden aikainen masennus vaikuttaa lapseen epäsosiaalisena käytöksenä. Tulokset kuitenkin osoittavat, että äidit jotka masentuvat raskauden aikana, ovat erityisesti avun tarpeessa, sanoo Hay.

Tutkimus julkaistiin Child Development.-nimisessä tieteellisessä julkaisussa.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Child Developement

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.