Rasittavaa liikuntaa harrastavilla vähemmän sairauslomia

Rasittavaa liikuntaa harrastavilla keski-ikäisillä on parempi fyysinen toimintakyky ja vähemmän sairauslomia kuin ikätovereillaan, osoittaa Helsingin yliopistossa huomenna tarkastettava väitöstutkimus.

– Rasittava liikunta tarkoittaa lähinnä juoksua. Se on siis reipasta kävelyä rasittavampaa, sanoo tutkija, terveystieteiden maisteri Jouni Lahti.

Tutkimuksessa seurattiin keski-ikäisten Helsingin kaupungin työntekijöiden liikunta-aktiivisuutta ja terveyttä vuosina 2000-2007. Mukana oli noin 1500 miestä ja 5000 naista. Tutkimuksen alkaessa he olivat 40-60 -vuotiaita.

Tuloksena oli, että terveyskäyttäytyminen ja erityisesti liikunta-aktiivisuus näyttää olevan keskeisessä asemassa ikääntyvien työntekijöiden terveyden, toimintakyvyn ja työkyvyn ylläpitämisessä.

– Hyödyt näkyvät niin tuki- ja liikuntaelinten sairauksista kuin mielenterveysongelmista johtuvien työkyvyttömyyseläkkeiden määrässä.

Suomessa noin kaksi kolmasosaa työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu näistä syistä. Samaan aikaan hyvinvointipolitiikka pyrkii siihen, että työssä oleva väestö säilyisi terveenä ja toimintakykyisenä entistä pidempään.

Naisilla vähemmän rasitusliikuntaa

Tutkituista miehistä noin puolet harrasti ainakin jonkin verran rasittavaa liikuntaa, naisista vain noin 30 prosenttia.

Kohtuullisen liikunnan hyödyt terveydelle ovat ennestään tunnettuja, mutta Lahti painottaa vielä rasittavamman liikunnan merkitystä kansanterveydelle.

– Kansanterveyttä ajatellen rasittavampaa kuntoliikuntaa tulisikin korostaa entistä enemmän.

Lahden mukaan minimi on 2,5 tuntia reipasta kävelyä viikossa, mutta juoksu on selvästi tehokkaampaa.

Hänen mielestään myös eläkeiän kynnyksellä olevia tulisi erityisesti kannustaa liikkumiseen.

– Vaikka monet lisäävät liikuntaa siirryttyään eläkkeelle, muutokset ovat kuitenkin pieniä kun ottaa huomioon lisääntyneen vapaa-ajan määrän.

Väitöstutkimus on osa Helsingin kaupungin henkilöstön terveystutkimusta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat