Rasismi esillä väittelyssä venäläisten tonttikaupoista

Kansanedustajat väittelivät torstai-iltana kiivaasti venäläisten kiinteistökauppoja rajoittavasta lakialoitteesta. 

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Suna Kymäläinen (sd.) puolusti voimakkaasti paljon tunteita herättänyttä aloitetta. Aloitteen on allekirjoittanut 90 kansanedustajaa. 

-Kyse on isänmaallisesta omanarvontunnosta, Kymäläinen sanoi. 

Arvostelijat ovat pelänneet, että kiinteistökauppojen rajoittaminen nostattaisi venäläisvastaisuutta ja haittaisi Suomen ja Venäjän välistä kauppaa. 

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasosen mielestä lakialoite lietsoo ennakkoluuloja. Suomalaisten pitäisi hänen mielestään päinvastoin houkutella investointeja itänaapurista. 

-Isänmaata ei olla ostamassa jalkojemme alta. Ulkomaalaisten osuus kiinteistökaupoista on noin prosentin luokkaa. 

Alun perin lakialoitteen takana oli yli sata edustajaa, mutta yli kymmenen edustajaa veti tukensa pois asiasta syntyneen jyrkän keskustelun jälkeen. 

Yli sadan edustajan tuki olisi lisännyt merkittävästi etenemismahdollisuuksia. 

"Pakko pystyä keskustelemaan" 

Ruokolahdelta kotoisin oleva Kymäläinen ihmetteli, miksi ulkomaalaisten maakaupoista on niin vaikeaa keskustella. 

-Asiasta on pakko pystyä keskustelemaan ilman leimatuksi tulemisen pelkoa. 

Kymäläinen muistutti, että maanhankintaa rajoitetaan myös Ahvenanmaalla. Ei ahvenanmaalaisiakaan kutsuta rasisteiksi, Kymäläinen huomautti. Kauppoja rajoittavat myös monet muut EU-maat. 

Aloite on hänen mukaansa tehty harkiten. Hän hyökkäsi arvostelijoitaan vastaan sanomalla, että tuskin venäläiset jättävät ostosmatkaa väliin, jos heillä ei ole mahdollisuutta tontin tai talon ostoon. 

Venäläisten kiinteistökauppojen rajoittamista tuki muiden muassa perussuomalaisten Jussi Niinistö. Hänen mielestään venäläisten maakaupat voivat paikoin olla myös turvallisuuspoliittisesti arveluttavia. 

-Maanpuolustus ja huoltovarmuus ovat tekijöitä, joita ei pidä kevyin perustein ohittaa, Niinistö sanoi. 

Kyse ei ole Niinistönkään mielestä venäläisvastaisuudesta vaan siitä, että suomalaisilla pitäisi olla mahdollisuus kiinteistöjen ostoon vastavuoroisesti Venäjältä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja