Mainos

Räsänen: Lasten seksuaalisen hyväksikäytön vanhentumisajoista luovuttava

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ehdottaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten syyteoikeuden vanhentumisajoista luopumista.

Räsäsen perustelee vaatimustaan sillä, että siten voitaisiin tutkia vanhoja rikoksia ja saattaa tekijöitä vastuuseen.

Rikoslain mukaan syyteoikeus vanhentuu 20 vuodessa teosta, jos kyseessä on törkeä raiskaus tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, ja 10 vuodessa, jos kyseessä on raiskaus, sukupuoliyhteyteen pakottaminen tai lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

- Käytännössä pikkulapsiin kohdistuvia törkeitä raiskauksia ei voida enää tutkia uhrien saavutettua keski-iän, Räsänen muistuttaa.

Räsäsen mukaan tulee huomioida, että seksuaalisen hyväksikäytön uhri saattaa sulkea kokemansa väkivallan vuosiksi mielestään. Jos lapsi ei kerro asiasta kenellekään, hän ei ehkä edes ymmärrä olevansa rikoksen uhri. Uhrin kokema syyllisyys ja häpeä tapahtumasta tai siihen liittyvä kiristäminen saattavat myös vaikeuttaa asian esiin ottamista.

- Uhrin että epäillyn oikeusturvan kannalta on tärkeää, että epäilyt voidaan oikeudessa selvittää. Oikeudenmukainen tuomio edistää myös uhrin toipumista kokemastaan.

Räsänen vaatii myös lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistussäännöksien tiukentamista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.