Rapumainen kalamureke,pikainen pinaattimuhennos ja kukkakaaliraaste 22.8.2000

toim. Kati Nappa

Rapumainen kalamureke


500 g silakkafileitä, perattuja silakoita tai haukifileitä
1-2 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1 prk (pieni) tomaattisosetta mustapippuria
1 rkl perunajauhoja
1 1/2 dl tillinkukintoja (kruunutilliä) ja -silppua

Silppua saksilla tillinkukintojen päät ja tilli. Vuoraa pitkulainen kakkuvuoka (1-1 1/2 l) kelmulla tai voitele ja korppujauhota se. Paloittele kala kuutioiksi ja nosta se monitoimikoneen kulhoon. Hienonna kala pitokytkimellä. Lisää suola, munat ja kerma (kaikki aineet kylmiä) ja pyöräytä tasaiseksi. Lisää tomaattisose, pippuri, perunajauhot ja lopuksi tillinkukinnot.

Kaada seos vuokaan tasoita pinta ja kypsennä uunissa 170 asteessa 45-60 min. Anna levähtää hetki ennen kumoamista. Poista kelmu. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä perunoiden ja pinaattimuhennoksen kanssa. Vietettyään yön jääkaapissa maustuen, rapumainen kalamureke (varsinkin silakasta tehtynä), maistuu aivan herkulliselta ravulta ja sopii hyvin leikkeleeksi ja vaikka juhlapöytään.

Pikainen pinaattimuhennos


n. 250 g tuoretta pinaattia
1 prk (200g) tillillä tai yrteillä maustettua kevyttuorejuustoa

Huuhdo pinaatti ja poista paksuimmat lehtiruodot, jos tarpeen. Nosta pinaatit (joissa saa olla vähän vettä) paistokasariin tai kattilaan. Höyrytä pinaattia hetki omassa liemessään välillä käännellen. Lisää tuorejuusto ja anna kiehahtaa hetki.

Kukkakaaliraaste


1/2 rapea keräsalaatti
1/2-1 kukkakaali
pala paprikaa tai 1 tomaatti
1/2 dl omenamehua
tilkka viinietikkaa
1-2 tl currya
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Suikaloi salaatti ohueksi veitsellä tai raastimella. Raasta kukkakaali hienoksi. Kuutioi paprika tai tomaatti. Sekoita aineet ja ripottele sekaan curry ja suola sekä omenamehu. Sekoita hyvin. Tarkista maku. Anna vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. Tarjoa kukkakaaliraaste mielellään erikseen alkupalana leivän kera.

Lue myös:

    Uusimmat