toim. Kati Nappa
Rapumainen kalamureke
500 g silakkafileitä, perattuja silakoita tai haukifileitä
1-2 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1 prk (pieni) tomaattisosetta mustapippuria
1 rkl perunajauhoja
1 1/2 dl tillinkukintoja (kruunutilliä) ja -silppua
Silppua saksilla tillinkukintojen päät ja tilli. Vuoraa pitkulainen kakkuvuoka (1-1 1/2 l) kelmulla tai voitele ja korppujauhota se. Paloittele kala kuutioiksi ja nosta se monitoimikoneen kulhoon. Hienonna kala pitokytkimellä. Lisää suola, munat ja kerma (kaikki aineet kylmiä) ja pyöräytä tasaiseksi. Lisää tomaattisose, pippuri, perunajauhot ja lopuksi tillinkukinnot.
Kaada seos vuokaan tasoita pinta ja kypsennä uunissa 170 asteessa 45-60 min. Anna levähtää hetki ennen kumoamista. Poista kelmu. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä perunoiden ja pinaattimuhennoksen kanssa. Vietettyään yön jääkaapissa maustuen, rapumainen kalamureke (varsinkin silakasta tehtynä), maistuu aivan herkulliselta ravulta ja sopii hyvin leikkeleeksi ja vaikka juhlapöytään.
Pikainen pinaattimuhennos
n. 250 g tuoretta pinaattia
1 prk (200g) tillillä tai yrteillä maustettua kevyttuorejuustoa