Ranteet suojaan ja kipin kapin pulkkamäkeen!

Mummojen konstit ovat keinoista parhaita. Kun talvinen viima käy ja pakkanen nakertaa, kaikki suojaus on ihmisnahalle tarpeen. Ranteenlämmittimet syntyvät kutimilla nopeasti ja ne pitävät kylmän poissa hihan ja tumpun välistä.

Vaikka laskiaisena laskeudutaankin kevään odottelemiseen, täytyy vielä malttaa pukeutua talvisesti. Ranteenlämmittimet ovat oiva suoja lumituiskulta, kun viillettää pulkalla pyllymäessä ja huutaa pitkiä pellavia. Pelkkä pulkkamäen seutuvilla seisoskelukin on viileää puuhaa, missä ranteet kaipaavat suojaa.

Ranteenlämmittimillä voi jatkaa takin käyttöaikaa, jos hihat ovat käyneet lyhyiksi. Ranteenlämmittimet ovat avuksi vetoisassa sisätilassakin, esimerkiksi viileässä toimistotilassa. Lämmittimet suojaavat kylmältä mutta eivät estä sormia suorittamasta työtään, on se sitten kirjoittamista, klikkailua tai muuta työtä jäljittelevää liikettä.

Luo puikoille 48 silmukkaa ja neulo itsellesi näppärät lämmittimet. Kuvan mustat rannelämmittimet on neulottu yksi oikein, yksi nurin -resorilla, kerroksia on 50.

Toppatakin alta paljastuva ranteenlämmitin on kiva tempaista esiin, kun sen koristelee kauniiksi. Mustiin villaisiin lämmittimiin virkattiin akryylilangoista kaksivärisiä rinkuloita, jotka kiinnitettiin lämmittimen reunaan pienin pistoin.

Rinkuloiden ohje

Virkkaa seitsemän ketjusilmukkaa ja liitä ne yhteen piilosilmukalla. Virkkaa kaksi ketjusilmukkaa ensimmäiseksi pylvääksi ja jatka virkkaamalla ympyrään 15-20 kaksoispylvästä. Huolehdi, että langan pää pujottautuu virkkuun lomaan siten, että sitä ei tarvitse erikseen päätellä. Sulje pylväskierros ympyräksi piilosilmukalla.

Vaihda väriä ja virkkaa rinkulalle reunus. Virkkaa jokaiseen pylvääseen kaksi ketjusilmukkaa, ota koukulle molemmat reunat. Myös tässä vaiheessa voit piilottaa langan päät työn sisään. Kun työ on valmis, pätkäise lanka sen verran pitkäksi, että saat rinkulan ommeltua sillä kiinni rannelämmittimen reunaan.

Ranteenlämmittimet voi tehdä pidemmiksikin, jolloin peukalolle tarvitaan aukko. Silloin lämmitin on helpointa kutoa kahdella puikolla tasoneuleena niin leveäksi, että se riittää ranteesta kämmeneen saakka ja niin pitkäksi, että se taittuu ranteen ympäri. Suorakulmion muotoinen neule ommellaan putkiloksi, vain peukalon kohta jätetään avoimeksi.

Ranteenlämmittimet voi tehdä myös valmiista materiaalista, kuten vanhan villapaidan hihasta. Hihan voi huovuttaa tai ompelemalla kaventaa sopivan kokoiseksi. Myös puhkikulutetun villasukan varsi palvelee vielä pitkään ranteita, jos ulkonäön ei tarvitse mätsätä muihin vaatteisiin.

Jos kaipaat asuusi uudistusta, mutta lisälämmölle ei ole tarvetta, neulo rannesuojus puuvillalangasta ja koristele helmin, napein, nauhoin tai virkatuin yksityiskohdin.

Lähteet:

Rinkulan ohje Pirkanmaan Kotityö, Katja Lehtonen, julkaistu Tikkari-peiton ohjeissa Kotilieden numerossa 3/2012.
Teksti: Henna Kekki
Kuvat: Mikko Kekki

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat