Mainos

Ranskan juna-ampujalle syyte terrorismitarkoituksessa tehdystä murhasta

Ranskassa junaan hyökännyttä miestä vastaan nostetaan syytteet terrorismitarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä sekä muun muassa aserikoksista. 

Epäilty marokkolaismies avasi tulen perjantaina Pariisista Amsterdamiin kulkeneessa pikajunassa. Matkustajat taltuttivat miehen, mutta kolme ihmistä ehti haavoittua hyökkäyksessä.

Mies oli varustautunut rynnäkkökiväärillä, liki kolmella sadalla luodilla, pistoolilla ja mattoveitsellä.

Mies on kertonut asianajajansa välityksellä aikoneensa ryöstää matkustajat aseilla, jotka oli löytänyt sattumalta puistosta Brysselissä. Hän on kiistänyt terrorisyytteet.
Ranskan syyttäjäviranomaisten mukaan todisteet viittaavat kuitenkin vahvasti siihen, että junahyökkäys oli suunniteltu ja motiivi oli terrorismi.

Mies oli muun muassa katsellut YouTube -palvelusta jihadistivideoita ennen kuin toteutti hyökkäyksensä.

Myös Belgian viranomaiset tutkivat tapausta. Poliisi on tutkinut muun muassa miehen Brysselissä asuvan siskon ja ystävän asunnot sekä kuulustellut miehen sisarta. Siskoa ei ole pidätetty.

Epäilyjä heräsi ympäri Eurooppaa

Useat eurooppalaisviranomaiset olivat pitäneet juna-ampumisesta epäiltyä 25-vuotiasta miestä silmällä. Hän asui useita vuosia Espanjassa, josta muutti pois vuonna 2014.

Espanjassa hän kiinnitti viranomaisten huomion ääri-islamia puolustavilla kommenteilla ja osallistumalla radikaalina pidetyn moskeijan toimintaan. Häntä epäiltiin myös osallisuudesta huumesalakuljetukseen.

Espanjasta mies muutti viranomaisten mukaan Ranskaan, jossa hän työskenteli teleoperaattorilla, kunnes hänen työnantajansa huomasi epäselvyyksiä hänen työluvissaan.

Saksalaisviranomaiset kiinnostuivat miehestä tänä keväänä, kun hän lensi Turkkiin. Miehen epäiltiin olevan matkalla Turkin kautta taistelualueille Syyriaan.

Mies oli palannut Turkista Eurooppaan Albaniaan kesäkuussa. Amsterdamista Pariisiin matkalla olleeseen pikajunaan hän nousi Brysselissä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.