Mainos

Ranskalainen uutistoimisto listasi vaalien kunniaksi viisi asiaa, jotka koko maailman on syytä tietää Suomesta

Ranskalainen uutistoimisto AFP listasi Suomen sunnuntain presidentinvaaleihin liittyen viisi asiaa, jotka ulkomaalaisen on hyvä tietää Suomesta.

Sumpinhörppijät

Suomalaiset nauttivat vuosittain eniten kahvia maailmassa, arviolta 12,2 kiloa henkeä kohti. Esimerkiksi italialainen siemailee vuodessa 5,6 kiloa kahvia, ilmenee Kansainvälisen kahvijärjestön vuoden 2015 tilastoista.

Suomalaiset juovat kahvia kaiken päivää. Maassa, jossa on tiukka rattijuopumuksen raja, kahvi on huipentuma kaikissa juhlissa, kuten ristiäisissä, häissä, hautajaisissa, syntymäpäivillä ja ylipäänsä kekkereillä.

AFP väittää, että Suomessa on käytössä sananlasku "terroristin voi aina pysäyttää, mutta kahvinhinkua ei".

7:20

Ylinopeus silmätikkuna

Suomen kilpa-autoilijat tunnetaan eräinä maailman nopeimmista. He ovat ansainneet lempinimen "Lentävä suomalainen" voitettuaan useita F1-mestaruuksia ja rallin maailmanmestaruuksia.

Kilparadan ulkopuolella motoristien on silti syytä varoa ylinopeuksia – sakkojen suuruus riippuu tuloista.

Vuonna 2007 ruotsalainen autoilija sai 20 500 euron sakot ajettuaan Ahvenanmaalla 67 kilometrin tuntivauhtia. Suurin sallittu nopeus paikalla oli 30 kilometriä tunnissa.

Ruotsalaiskuski ilmoitti vuosituloikseen 290 000 euroa, ilmenee käräjäoikeuden tiedoista.

6:31

Itänaapuri torjuttiin sisulla

Suomalaisia pidetään vaiteliaina, ja heidät tunnetaan myös sinnikkyydestä ja stoalaisesta rauhallisuudesta. Tämän syynä on sisu, joka on yhdistelmä rohkeutta, päättäväisyyttä ja peräänantamattomuutta vastoinkäymisten edessä.

Sisu-käsitettä ei voi kääntää suoraan englanniksi. Suomalaiset katsovat sisun syyksi, jonka vuoksi he pystyivät torjumaan naapuri Neuvostoliiton hyökkäykset toisen maailmansodan aikana.

Oltuaan kuusi vuosisataa osa Ruotsia vuoteen 1809 asti Suomesta tuli Venäjän suuriruhtinaskunta. Vuonna 1917 maa sai itsenäisyyden tsaarinvallan kaatumisen jälkeen.


Hevarien kansakunta

Heavy metal -musiikki on valtavirtaa Suomessa, jossa metallimusan fanien osuus väestöstä on maailman suurimpia.

Ruotsissa ja Norjassa toimii 27 heavy metal -bändiä sataatuhatta ihmistä kohden. Suomessa vastaava luku kipuaa 54:ään, mikä tarkoittaa, että lähes joka kylässä on oma metalliyhtye.

Apocalyptica, HIM, Nightwish ja Amorphis ovat maan kuuluisimpia bändejä, jotka ovat suosittuja yli rajojen. Hirviönaamioistaan tunnettu Lordi voitti vuonna 2006 ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä Eurovision laulukilpailun.

1:23

Laiskuri kuorsaa pitkään

Suomessa vietetään kansallista unikeonpäivää joka vuosi 27. heinäkuuta. Ranskan uutistoimiston mukaan kussakin Suomen kodissa henkilö, joka herää unikeonpäivänä viimeisenä, saa kasvoilleen ämpärillisen vettä, tai sitten hänet heitetään muitta mutkitta kokonaan veteen.

Unikeonpäivän perinne ulottuu keskiajalle. Traditio perustuu uskomukseen, jonka mukaan kyseisenä päivänä viimeisenä sängystä nouseva on laiska tai mitään tuottamaton koko loppuvuoden ajan.

Unikeonpäivä on pikemminkin epävirallinen juhla kuin uskonnollinen festivaali. Se liittyy legendaan Efeson seitsemästä nukkujasta. Legendan mukaan ryhmä nuoria pakeni vainoja luolaan ajanlaskun ensimmäisellä vuosisadalla. Tarinan mukaan he nukkuivat lähes 200 vuotta lähellä nyky-Turkin Efesoa, ja heräsivät vasta kristittyjen vainoamisen päätyttyä.

10:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.