Mainos

Rannehoitaja voi mullistaa vanhusten avohoidon

Helsingissä kokeillaan erikoista apuvälinettä vanhusten kotiasumisen tueksi. Rannehoitaja on ensimmäinen laite maailmassa, joka seuraa käyttäjän terveydentilaa ja hälyttää apua esimerkiksi sydänhäiriön sattuessa.

Suomalaiskeksintö mittaa muun muassa pulssia, lämpötilaa ja se jopa havaitsee, jos käyttäjä poistuu kotoa. Avun saanti ei ole turvapuhelimen tapaan napin painamisen varassa. Jos käyttäjän terveydentila poikkeaa totutusta, rannehoitaja hälyttää tiedon radioteitse robottiin. Siitä tieto siirtyy puhelinlankoja pitkin päivystyskeskukseen. Keskus näkee heti, mikä käyttäjää vaivaa. Keskus pystyisi tarkkailemaan satojen rannehoitajaa käyttävien vanhusten tilaa yhtä aikaa.

Tekniikasta haetaan säästöjä 2000-luvun Suomeen. Täällä elää tuolloin 300 000 yli 80-vuotiasta. Koko maailmassa on vuonna 2020 sata miljoonaa Alzheimer-potilasta.

Rannehoitajaa aiotaan tarjota kunnille jo loppuvuodesta. Käyttöideoita riittää, huimimmissa kaavailuissa ranneke kertoisi myös käyttäjän sijainnin. Isoveli valvoo, voisi joku ajatella. Kehittäjät kuitenkin tyrmäävät kritiikin.
(MTV3/Jussi Eronen)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.