Rakennusmiehet valmistuvat kortistoon

Suuri osa rakennusalan työvoimakoulutukseen osallistuneista jää vaille työtä. Rakennusalalla on samaan aikaan huutava työvoimapula.

Suuri osa rakennusalan työvoimapoliittisen koulutuksen käyneistä jää ilman työtä. Huonoa työllistymistä selitetään muun muassa opettajapulalla sekä tehottomalla opiskelijavalinnalla. Jotkut työttömät passitetaan jopa samalle kurssille moneen kertaan.

Samaan aikaan alalla on huutava työvoimapula.

Helsinkiläinen Kari Kahila osallistui rakennusalan työvoimapoliittisen koulutukseen muutama vuosi sitten.

- Olin motivoitunut, koska minulla oli ajatuksena, että olisi mahdollisuus päästä kaupungille töihin. Minulle se oli hyvä mahdollisuus.

Kahila on yksi kurssinsa onnekkaimmista. Hän on työskennellyt vakituisena rakennusmiehenä jo yli vuoden.

Pätevistä opettajista pulaa

Työministeriön teettämän tutkimuksen mukaan rakennusalalla kahtena edellisvuotena 40 prosenttia työvoimakoulutuksen käyneistä ei saanut työtä - vaikka alalla on huima työvoimapula.

Tutkijan mukaan huonoa työllistymistä selitää muun muassa pula pätevistä opettajista. Myös yhteistyötä työnantajien kanssa pitäisi parantaa.

- Tällainen ammatillinen osaaminen on tietenkin kädentaitoja, mutta ehkä siellä opetetaan sellaisia menneen ajan kädentaitoja, koulutuksen käyneiden työllistymistä tutkinut Terttu Vainio VTT:ltä pohtii.

Iso ongelma on myös se, että kursseille ei löydy tarpeeksi hakijoita. Tämän vuoksi työvoimakoulutuksiin passitetaan myös niille sopimattomia ihmisiä.

- Ehkä olisi paikallaan, että koulutukseen valittaisiin tarkemmin niitä ihmisiä, joilla on todella valmiudet ja halu suorittaa koulutus, ja vielä lähteä sitten töihin.

Aiheesta lisää MTV:n Seitsemän uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat