Mainos

Rakennusalalla on käynnissä ympäristötalkoot

Myös rakennusalalla on ryhdytty toimiin ympäristö- ja ilmastokuormituksen vähentämiseksi. Ympäristötalkoiden tueksi on kehitetty alan omia ympäristösertifikaatteja, joista tunnetuin on rakentamisen ekotehokkuutta mittaava LEED-sertifikaatti.

Ympäristösertifikaatti takaa, että rakennushankkeen ympäristövaikutukset on huomioitu ja että kiinteistössä on saavutettu ympäristön huomioinnissa tietty laatutaso.

Sertifiointi on myös imagokysymys ja kiinteistösijoittajan näkökulmasta sertifikaatilla saattaa olla merkitystä varsinkin kiinteistön jälkimarkkinoinnissa, kun kiinteistöä vuokrataan ja myydään eteenpäin.

Sertifiointi merkitsee käyttäjälle myös pienempiä käyttökustannuksia, kun rakennus on todistetusti ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä.

Rakentamisen sertifikaatteja ja standardeja:

LEED (LEADERSHIP IN ENERGY and Environmental Desing) on pohjoisamerikkalainen rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon ympäristöluokitus, joka tähtää rakentamisen ja rakennuksen käytön ympäristövaikutusten vähentämiseen.

LEED-sertifikaateissa on neljä eri tasoa sen mukaan, kuinka paljon ympäristötehokkuuden hyväksi on suunnittelussa ja rakentamisessa tehty. Prosessissa arvioidaan kestävää maankäyttöä, vedenkäytön tehokkuutta, energian käyttöä, materiaalien valintaa ja kierrätystä, sisäilman laatua sekä innovaatioita suunnitteluprosessissa.

BREEAM on brittiläinen, LEEDin kanssa kilpaileva ympäristösertifikaatti.

Green Label plus säätelee sisäilman laatua ja vähäpäästöisten materiaalien standardeja.

Green Building on EU-ohjelma, joka pyrkii edistämään rakennusten energiatehokkuutta ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

ISO- ja OHSAS-standadit ovat toimintajärjestelmään ja laatuun liittyviä standardeja. OHSAS on työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä, ISO 9001 on laatujärjestelmä ja ISO 14001 on ympäristöjärjestlmä.

Lähde: Lemminkäinen

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.