Rakennetaan kotiteatteri

Kotiteatteri on nopeasti noussut yhdeksi ensimmäisistä asioista, mihin kotona halutaan sijoittaa rahaa. Sellaista suunnittelevalta saattaa kuitenkin mennä jo kättelyssä sormi suuhun, sillä vaihtoehtoja on paljon ja hintahaitari iso. Mistä kannattaa maksaa ja mitä pitää kotiteatteria suunnitellessa ottaa huomioon?

"Ensimmäisenä on valittava näytön koko", opastaa Tapio Viemerö. "Se tapahtuu huoneen koon mukaan - liian pieneen huoneeseen ei pidä valita liian isoa näyttöä, sillä silloin joutuu kääntelemään päätä esitystä katsoessaan."

"Toiseksi tulee kaiutinvalinta. Siihenkin vaikuttaa useampi tekijä, mutta ehkä tärkein on huoneen akustiikka, ja se taas riippuu ensi sijassa talon rakenteesta - onko kyseessä kivi- vai puutalo. Kun nämä kaksi asiaa on todettu, voidaan lähteä miettimään kokonaisuutta ja laitteita."

Kivirakenteisessa huoneessa haittaa usein pitkä ja hallitsematon kaiku. Yksi parannuskeino on huoneen akustointi, jossa lisätään ääntä imevää materiaalia sopiviin paikkoihin kattoon ja seiniin ja lisätään mattoja lattialle. Voidaan myös käyttää pienempiä kaiuttimia, jolloin alimpien taajuuksien toistoon käytetään niin sanottua subbaria eli subwooferia - se on ainoastaan matalien äänteen toistoon tarkoitettu, erillinen kaiutin - jolloin saadaan selkeämpi äänikuva ja dialogistakin paremmin selvää.

"Katseluetäisyys määräytyy näytön korkeuden mukaan. Mielestäni puolen metrin korkuiselle näytölle sopiva etäisyys voisi olla noin kaksi ja puoli metriä, eli suunnilleen viisinkertainen. Vanhoilla televisioilla suositeltiin hiukan suurempaa katseluetäisyyttä, mutta kun näytöt ovat koko ajan parantuneet, sitä voidaan pienentää. Videoprojektorin kanssa taas hyvä etäisyys on 1,5 - 2 kertaa kuvan leveys."

Kuvissa näkyvän 50 tuuman plasmanäytön asennus lähtee seinään kiinnitettävästä kannatustelineestä. Yleensäkin kaikki likaiset asennustyöt - poraamiset, proppaamiset ja sellaiset - kannattaa tehdä ennen ensimmäisinä laitteiden suojaamiseksi pölyltä.

Kun kaapelit vedetään jälkiasennuksena, joudutaan useimmiten käyttämään erilaisia asennuslistoja niiden piilottamiseen. Uudisrakentajan tai isompaa remonttia tekevän kannattaa puolestaan muistaa tämäkin asia jo rakennusvaiheessa.

"Tärkeintä on se, että kuvakaapelit - nykyisin vielä HDM- tai DVI-digitaalikaapeli - olisi putkitettu seinän sisälle. Äänipuolen kaapeleita sinne ei sen sijaan useastikaan viedä. Ja tykille tietysti vastaavanlaiset vedot kattoon. Sähköä tarvitaan ymmärrettävästi kaikkiin laitteisiin."

Hyvä putken koko olisi Viemerön mukaan 40 mm. Sellaiseen voidaan vetää valmis kaapeli liittimineen. Muuten liittimet joudutaan liittämään kaapeleihin paikan päällä, ja se on aina tehdastekoista hiukan epävarmempi ratkaisu esimerkiksi häiriösuojausten suhteen.

Äänentoistoon käytetään kotiteatterissa useimmiten 5.1 -järjestelmää, jossa on kaksi kaiutinta takana ja kolme edessä. Isommissa tiloissa saatetaan käyttää myös 6.1 -järjestelmää, jossa on keskikanava myös takana. Kotiteatterijärjestelmän sydän on AV-vahvistin, johon kaikki laitteet kytketään: satelliittiviritin, DVD-soitin, digiboksi, vanha videonauhuri. Se hoitaa kaikkia signaaleja sekä kuva- että äänipuolella.

Näytön valinta ei niinkään riipu enää kukkarosta - kohtuutasoisen järjestelmän hinta on aika sama riippumatta siitä, onko kyseessä LCD- tai plasmanäyttö tai videoprojektori - kuin käytöstä ja huoneen valoisuudesta. Jos huone on kovin valoisa, projektori ei ole oikein sopiva, koska se edellyttää pimeämpää tai pimennettävää esitystilaa. Valoisaan tilaan sopiikin paremmin litteä televisio. Myös päivittäiseen, tavanomaiseen television katseluun plasma- tai LCD-televisio on kätevämpi.

Projektori vaatii kankaan, jonka voi sijoittaa vaikkapa laskettavaksi television eteen, kun halutaan asettua nauttimaan elokuvasta.

Hintahaarukka on laaja ja tarkkaa arviota on vaikea antaa senkin takia, että plasma- ja LCD-näyttöjen hinnat ovat viime aikoina tulleet alaspäin kovaa vauhtia. Lähtökohtana hyvän kokoonpanon hinnalle kaikille vaihtoehdoille - videoprojektori-, LCD- ja plasmanäyttöjärjestelmälle - voisi Viemerön mukaan pitää noin 5000 euroa.

Vanhojen laitteiden uusiokäyttö voi joskus olla mielekästä. Hyviä stereokaiuttimia voi halutessaan käyttää takakanaviin. Viemerö kuitenkin muistuttaa, että paras ääni saadaan käytettäessä viittä täsmälleen samanlaista kaiutinta.

Kotiteatterin suunnitteluun ja laitteistoon asennukseen kannattaa käyttää ammattilaista. Tavanomainen asennustyö kestää päivän ja maksaa muutaman sata euroa. Sillä ei pysty ostamaan juurikaan parempia laitteita, mutta ammattimainen asennus takaa hyvän lopputuloksen.

JKA 30.12.2005

Lue myös:

    Uusimmat