Rajavartiolaitos epäilee Iranin kansalaista törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä – väärennettyjä asiakirjoja kännykässä

Kansainväliseen vyyhtiin liittyen Suomeen tuotujen henkilöiden väärennetyt matkustusasiakirjat oli tallennettu puhelimen valokuvatiedostoihin.

Rajavartiolaitoksen Turun rikostorjuntayksikkö on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa kansainvälinen rikollisorganisaatio on järjestänyt laittomasti ihmisiä Turkista Kreikkaan ja edelleen muihin Euroopan maihin. 

Esitutkinnan perusteella Rajavartiolaitos epäilee Iranin kansalaisen syyllistyneen törkeään laittoman maahantulon järjestämiseen ja törkeään väärennykseen. Hänen epäillään olevan päättävässä asemassa ryhmittymässä, jonka tehtäviin on kuulunut laittomasti Ateenaan saapuneiden ihmisten majoittaminen Ateenassa sekä jatkokuljetuksen, matkalippujen ja väärien asiakirjojen järjestäminen.

Rajavartiolaitos kertoo tiedotteessaan, että esitutkinnan perusteella matka Turkista Kreikan kautta muihin Euroopan maihin maksaa keskimäärin 10 000 Euroa. Tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä useiden eri valtioiden kanssa.

Rikoksesta epäilty on määrätty Schengen aluetta koskevaan maahantulokieltoon 2018 - 2023 väliseksi ajaksi. Esitutkinnan perusteella epäilty on asunut Kreikassa ja käyttänyt vuosien 2019 - 2021 välisenä aikana useita eri henkilöllisyyksiä. Epäilty on käyttänyt henkilöllisyyksiä mm. matkustamiseen, rahansiirtojen vastaanottamiseen ja lähettämiseen. Epäillyn matkapuhelimesta on löydetty tuhansia valokuvia vääristä ja anastetuista asiakirjoista.

Suomeen tuotujen henkilöiden väärennetyt matkustusasiakirjat oli tallennettu puhelimen valokuvatiedostoihin.

Esitutkinnassa on edelleen vangittuna yksi henkilö. Esitutkinta on valmistunut ja rikoskokonaisuus siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Lue myös:

    Uusimmat