Rajavartiolaitoksen vene upposi ja ruorimies hukkui – veneen päällikön syytteet käräjillä

Rajavartiolaitoksen juhannuksena uponnut partiovene nostetaan – MTV paikalla 2:41
Katso video: MTV Uutiset oli paikalla veneen nosto-operaatiossa.

Otkesin raportin mukaan miehistö ei alkuun ymmärtänyt karilleajon vakavuutta. Kun vene alkoi upota, päällikkö yritti sinnikkäästi pelastaa työtoverinsa, raportissa sanotaan.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely turmasta, jossa Rajavartiolaitoksen partiovene ajoi karille ja upposi. Onnettomuudessa kuoli yksi miehistön jäsenistä.

Yhtä ihmistä vastaan on nostettu syyte palvelurikoksesta ja hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä. Helsingin Sanomien mukaan syytetty oli onnettomuushetkellä partioveneen päällikkö.

Turma sattui Loviisan edustalla kesäkuussa 2020. Partioveneessä oli karilleajon aikaan kolmihenkinen miehistö: päällikkö, kansimies sekä 41-vuotias ruorimies, joka sai surmansa turmassa.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) raportin mukaan vene upposi noin seitsemässä minuutissa pohjakosketuksen jälkeen. Otkesin mukaan miehistö ei kuitenkaan aluksi ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan alkoi tyhjentää venettä tärkeimmistä varusteista. Kun viimeisiä tavaroita etsittiin ohjaamosta, ruorimies astui sisään ohjaamoon ja menetti tasapainonsa veneen äkillisen keikahduksen seurauksena.

–  Pelastusyritysten aikana päällikkö yritti sinnikkäästi saada ruorimiehen ulos ohjaamosta. Päällikkö oli merkittävässä roolissa pelastusyrityksissä myös Rajavartiolaitoksen partioveneiden miehistöjen tultua paikalle, raportissa kerrotaan.

Otkesin mukaan päällikkö ja ruorimies olivat työskennelleet yhdessä toistakymmentä vuotta ja molemmat olivat kokeneita merivartijoita.

Lue myös:

    Uusimmat