Rajavalvonta palautetaan Suomen sisärajoille – syynä Bidenin vierailu

Näin Bidenin turvallisuus varmistetaan Suomen vierailulla – hitsataanko tällä kertaa kaivonkannet kiinni? 8:25
Näin Bidenin turvallisuus varmistetaan Suomen vierailulla – hitsataanko tällä kertaa kaivonkannet kiinni?

Rajatarkastuksiin syytä varautua rajanylityspaikoilla - kaikkia matkustajia ei tarkasteta.

Rajavartiolaitos tehostaa rajavalvontaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ensiviikkoisen Suomen-vierailun vuoksi. Tilapäinen sisärajavalvonta alkaa tänään ja päättyy ensi viikon lauantaina. Sisärajoilla tarkoitetaan Schengen-maiden välisiä rajoja.

Sisärajavalvonta palautetaan Ruotsin ja Norjan vastaisten maarajojen ylityspaikoilla. Lisäksi rajavalvonnan palautuminen vaikuttaa lentoliikenteen rajanylityspaikkoihin sekä vesiliikenteen rajanylityspaikkoihin pois lukien huvialusliikenteen rajanylityspaikat.

Rajavartiolaitos lupaa, ettei sisärajojen liikenne Ruotsin, Norjan ja Viron ylityspaikoilla puuroudu. Kaikkia ylittäjiä ei tarkasteta, vaan tarkastuksia tehdään kohdennetusti.

Schengen-alueeseen kuuluu 27 Euroopan valtiota, joiden välillä ei normaalisti ole rajatarkastuksia. Väliaikaisen sisärajavalvonnan palautumisen aikana rajatarkastuksiin täytyy varautua rajanylityspaikoilla. Päätös ei muuta velvollisuutta pitää matkustusasiakirjoja mukana. Schengen-alueella liikuttaessa on pidettävä mukanaan passia tai henkilökorttia.

Sisärajavalvonta palautettu myös aiemmin

Presidentti Sauli Niinistö isännöi Bidenin vierailun sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen ensi torstaina Helsingissä. Sisärajavalvonta on tilapäisesti palautettu myös aiemmin korkean tason vierailujen yhteydessä.

Sisärajavalvonnan palauttaminen ei vaikuta perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan.

Valtioneuvosto päätti sisärajavalvonnan palauttamisesta torstaina.

Bidenin vierailu sulkee Kauppatorin kesken vilkkaan sesongin – näin reagoivat torikauppiaat 2:05
Bidenin vierailu sulkee Kauppatorin kesken vilkkaan sesongin – näin reagoivat torikauppiaat.

Lue myös:

    Uusimmat