Mainos

Rajamäki: Muutama anarkisti ei horjuta poliisia

Sisäministeri Kari Rajamäen mukaan VR:n makasiinien tuhopoltto ei anna aihetta paniikkiin tai poliisin toimintatapojen muuttamiseen.

Suomen roolia turvallisena puheenjohtajamaana ei pidä kyseenalaistaa, arvioi sisäministeri Kari Rajamäki. Hänen mukaansa heinäkuussa alkavan Suomen puheenjohtajuuskauden turvallisuuskysymykset ovat hyvässä hallinnassa. VR:n makasiinien tuhopoltto ja vappumellakka eivät anna aihetta muuttaa hyväksi havaittuja toimintatapoja.

- Järjestelyt on otettu vakavasti alusta lähtien. Suomalaisen poliisin toimintamalleja ei ole syytä muuttaa eikä järjestelmää romuttaa panikoimalla muutaman anarkistin tähden, Rajamäki sanoo.

Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana eri puolilla maata pidetään lähes 130 virallista kokousta, joista 25 lähinnä ministeritason tapaamista sisäministeriö on turvaluokitellut. Turvaluokiteltujen kokousten turvallisuussuunnittelusta ja toteutuksesta vastaa poliisi.

"Makasiinirähinöintiä paisuteltiin julkisuudessa"

Vappuyön hulinointi Helsingissä VR:n makasiineilla on tuomittavaa, mutta sen johdosta ei pidä sortua ylilyönteihin. Tapahtumia on myös julkisuudessa paisuteltu, todettiin tänään Helsingissä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Sen järjesti Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi -järjestö.

Tilaisuudessa painotettiin myös, että nuoria ei tule nähdä yhtenäisenä ryhmänä.

- Nuoret on helppo leimata yhdeksi ryhmäksi, jota se ei ole. Vappuna erittäin pieni joukko pilasi monen muun nuoren tekemän yhteiskunnallisen työn, sanoi Allianssin puheenjohtaja Ossi Heinänen.

Heinänen penäsi myös tiedotusvälineiltä vastuuta vapun tapahtumia käsiteltäessä. Hänen mukaansa niiden ei pidä sortua ylilyönteihin, mutta mellakointia ei myöskään pidä romantisoida.

Heinäsen mukaan nuoria pitäisi kuunnella aiempaa enemmän heitä koskevissa asioissa. Samoin nuorten yhteiskunnallista aktiivisuutta pitää tukea.

- Nuoret kokevat usein, että heillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia, Heinänen kertoi.

Vappuna järjestetyn Euromayday-mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Eetu Viren kertoi olevansa jo kyllästynyt puhumaan makasiinien tapahtumista. Hänen mukaansa kyseessä ei ollut merkki suomalaisen aktivismin muuttumisesta väkivaltaisempaan suuntaan.

- Poliisi tuli makasiineille hölmösti ja käyttäytyi myös provosoivasti, Viren sanoi.

Virenin linjoilla oli myös muun muassa Vihreissä nuorissa toiminut opiskelija Simo Salmela. Hän ei itse ollut makasiineilla vappuna, mutta hän tuntee siellä olleita.

- Juttua on paisuteltu ja siinä on keskitytty spektaakkelin luomiseen. En usko, että makasiinien tapahtumissa on suurta suunnitelmallisuutta takana. Mitään ryhmiä tai nuoria ei saa tapauksen johdosta leimata, Salmela sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.