Raideliikenteen lakko pilaa monen ranskalaisen joulun – Metron- ja junakuljettajien työtaistelu kestänyt liki kolme viikkoa

Ranskassa eläkeuudistuksia vastustavien raideliikenteen lakkojen sopu siintää vielä varsin kaukana. Pääministeri Edouard Philippen toimisto tiedotti maanantaina, että ammattijärjestöjen ja hallituksen viime viikolla epäonnistuneet neuvottelut jatkuvat näillä näkymin vasta loppiaisen jälkeen.

Neuvottelut kestänevät läpi tammikuun.

Lakkoilijat ovat ilmoittaneet, ettei työtaistelutoimia hellitetä lomakauden ajaksi. Metron- ja junakuljettajien lakko on kestänyt jo liki kolme viikkoa, ja työtaistelu on hankaloittanut erityisesti työmatkalaisten arkea. Nyt joukkoon tulevat vielä ne, jotka olivat suunnitelleet matkustavansa muualle viettämään joulua.

Joulua edeltävänä viikonloppuna junaliikennettä kulki lakon vuoksi huomattavasti tavallista vähemmän sekä lyhyillä etäisyyksillä että kaukomatkoilla. Koska tuhannet ihmiset ovat etsineet vaihtoehtoisia matkustusmuotoja, autovuokraamot eivät ole kyenneet tarjoamaan kaikille halukkaille kulkupeliä.

Pääkaupungissa Pariisissa kaupungin sisällä liikkuvien tilanne ei ole juuri helpompi. Jouluaattoiltana valtion raideliikenneyhtiö SNCF pysäyttää junaliikenteen Pariisin ja esikaupunkialueiden välillä, ja osa niistä alkaa liikennöidä uudelleen keskiviikkona, jotkut vasta torstaina. Monilta siis joululounas läheisten kanssa jää väliin kyytipulan vuoksi.

Liittoja suututtaa hallituksen suunnitelma uudistaa maan eläkejärjestelmää yhtenäistämällä kymmeniä erillisiä eläkeratkaisuja. Järjestely kuitenkin tarkoittaisi sitä, että jotkut julkisen alan työntekijät menettäisivät monenlaisia eläke-etuja.

Hallitus vakuuttaa, että uusi järjestelmä olisi aiempaa reilumpi ja läpinäkyvämpi.

Ranskalainen mielipidemittauslaitos IFOP julkaisi sunnuntaina luvut, joiden mukaan lakkojen tuki kansalaisten keskuudessa on tippunut kolme prosenttiyksikköä. Kuitenkin 51 prosenttia kansalaisista yhä kannattaa lakkoja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja