Rahat lopussa? Näin pärjäät pikkurahalla!

Onko tilipäivään vielä viikko, mutta tililläsi on enää muutama kymppi? Tai putosiko postilaatikosta yllättävä, suuri lasku, jonka maksaminen vie sinut hankaluuksiin usean kuukauden ajaksi? Lue, miten pienellä rahasummalla voi pärjätä.

Rahat lopussa ja laskuja tippuu postiluukusta? Näin selviät sotkuistasi.

1. Hyväksy tilanteesi

On tärkeää, että hyväksyt tilanteesi ja kiellät itseltäsi ylimääräiset menot. Nyt sinun ei kannata ostaa hetken mielijohteesta suklaapatukkaa tai mennä ystävien kanssa ulos. Mitä paremmin muistat huonon taloudellisen tilanteesi, sitä nopeammin pääset räpiköimään kuiville.

2. Pidä hauskaa halvalla

Rahattoman ei kuitenkaan tarvitse kärsiä yksinäisyydestä ja viettää iltoja kynttilän valossa. Pyydä ystäviäsi ulos lenkille, vuokratkaa kirjastosta elokuvia tai vaikkapa kokatkaa porukalla. Ruokailu yhdessä säästää myös rahaa, sillä päivällinen maksaa suurin piirtein saman verran, söi sitä sitten yksi tai kolme ihmistä, mutta nyt laskun jakaa useampi ihminen.

3. Ota yhteyttä talousneuvojaan

Talousneuvoja näkee, mistä sinun kannattaa nipistää. Ylimääräiset kuluhanat, kuten lehtitilaukset, kannattaa laittaa heti katkolle. Muista myös tarkistuttaa puhelin- ja nettiliittymäsi, usein edullisempi vaihtoehto on vain yhden puhelinsoiton päässä.

4. Etsi lisätuloa, älä väheksy pieniäkään summia

Esimerkiksi pulloja keräämällä saat nopeasti kasaan kymmeniä euroja. Käy läpi kaikki Työvoimatoimiston ilmoitukset, josta usein löytyy lyhytkestoista ekstratyötä sitä tarvitseville. Päätäsi käyttämällä voit keksiä mitä tahansa. Muistatteko esimerkiksi viime talven uutisen opiskelijasta, joka keksi puhdistaa autoja lumesta korvausta vastaan?

5. Työtön, hyväksy mikä tahansa työ

Olit sitten vastavalmistunut opiskelija tai pitkästä uraputkesta työttömäksi jäänyt ihminen, älä väheksy mitään tarjolla olevaa työtä. Jos oman alasi paikkoja tai vaatimuksiasi vastaavaa työtä ei ole tarjolla, älä jää kotiin. Pienikin tulonlähde auttaa sinua eteenpäin.

6. Neuvottele laskuista

Reagoi laskuihin, vaikka sinulla ei olisikaan varaa maksaa niitä eräpäivänä. Suurimmassa osassa tapauksista sinulla on hyvät mahdollisuudet siirtää eräpäivää ja neuvotella osamaksusta. Huolehdi ensin välttämättömimmät, kuten asumiseen ja lääkkeisiin kuluvat rahat ja vasta sitten muut, tarpeettomammat asiat.

Jos laskupino vain kasaantuu, olet nopeammin pulassa kuin asioista neuvottelemalla. Tartu siis härkää sarvista, äläkä lakaise perijöitä maton alle.

7. Älä sorru pikavippiin

Pikavippi voi tuntua helpolta tavalta hoitaa asiat kuntoon tänään, mutta ongelma voi tulla muutaman viikon päästä vastaan suurempana kuin se olikaan. Pyri ennemmin neuvottelemaan tilanteestasi ja hankkimaan lisätuloa omalla työlläsi.

8. Säästä sieltä, mistä voit

Suosi tarjouksia, opettele tekemään edullista kotiruokaa ja kilpailuta palveluntarjoajasi. Makaronilaatikko maksaa huomattavasti vähemmän kuin uunilohi, mutta täyttää vatsasi aivan yhtä tehokkaasti.

9. Ota kauppareissulle vain vähän rahaa mukaan

Suunnittele etukäteen mitä kaupasta ostat ja ota vain niihin ostoksiin tarvittava rahamäärä mukaan. Jos kuljetat lompakossasi ylimääräistä, on sinun helpompaa myös käyttää sitä enemmän.

10. Muista ahdinkosi tulevaisuudessa

Kun tilanteesi helpottuu, älä sorru tuhlailuun ja turhaan kulutukseen. Avaa säästötili pahan päivän varalle, jotta et enää joudu samojen ongelmien eteen uudestaan.

.Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja