Mainos

Radikaali palestiinalaisjärjestö vetäytyy PLO:n johdosta

Radikaali palestiinalaisjärjestö PFLP on ilmoittautunut vetäytyvänsä väkiaikaisesti Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n toimeenpanevasta komiteasta.

Vetäytyminen on vastalause järjestön johtajan tammikuiselle pidätykselle. -PFLP vetäytyy PLO:n toimeenpanevasta komiteasta, kunnes Ahmad Saadat vapautetaan, järjestön kakkosmies Abdul Rahim Mallouh kertoi Ramallahissa Länsirannalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Palestiinalaisten turvallisuuspalvelu pidätti Saadatin tammikuun puolivälissä. PFLP (Palestiinan vapautuksen kansanrintama) ilmoittautui syylliseksi Israelin matkailuministerin lokakuiseen murhaan, ja Israel on vaatinut palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatia pidätyttämään kaikki surmaan syylliset. PFLP:n edustaja sanoi kuitenkin, että Saadatin pidätyksen jatkuminen sotii palestiinalaista demokratiaa vastaan. Järjestön aseellinen siipi uhkasi jo viime kuussa palestiinalaisten turvallisuuspäälliköiden henkeä pidätyksen vuoksi.

PFLP:n päätös lisää osaltaan Arafatiin kohdistuvia paineita. Kansainvälinen yhteisö on vaatinut Arafatin suitsimaan palestiinalaisia ääriaineksia, kun taas radikaalit palestiinalaisjärjestöt ovat vaatineet Arafatin jättämään kehotukset huomiotta.

PLO:n toimeenpanevassa komiteassa on 18 jäsentä. Komiteaa hallitsee Arafatin Fatah-järjestö viidellä paikallaan. Seitsemällä kansallisella tai vasemmistolaisella liikkeellä, mukaan lukien PFLP, on yhteensä seitsemän paikkaa, ja riippumattomilla jäsenillä kuusi paikkaa.

Ei tuloksia tapaamisesta

Palestiinalaisjärjestön ilmoitus tuli sen jälkeen kun Israelin ja palestiinalaisten lisääntyvästä vuoropuhelusta alkoi näkyä merkkejä. Israelin radio kertoi eilen, että pääministeri Ariel Sharon tapasi korkea-arvoisia palestiinalaisedustajia Jerusalemissa keskiviikkona.

Israelilaiset poliittiset lähteet vähättelivät kuitenkin tapaamisen merkitystä sanoen, ettei mitään merkkejä läpimurrosta ollut vielä näkyvissä. -Mitään konkreettista ei ole tapahtunut tapaamispäivän jälkeen. Palestiinalaisten väkivallassa ei näy mitään muutosta, korkea-arvoinen israelilaislähde sanoi uutistoimisto Reutersille.

Israelin radio kertoi tänään, että tapaaminen järjestettiin Sharonin aloitteesta. Israelilaislähteiden mukaan keskustelujen aiheena olivat ainoastaan viimeaikaiset väkivaltaisuudet. Yli 820 palestiinalaista ja noin 250 israelilaista on kuollut palestiinalaisten kansannousun aikana.

Arviolta 15 000 palestiinalaista osoitti tänään Nablusissa Länsirannalla tukeaan Arafatille. Väkijoukolle puhunut Arafat sanoi, että vain "Israelin vetäytyminen meidän mailtamme" voi päättää konfliktin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.