Tämä Raaseporin tasoristeysturmasta tiedetään: Neljä kuoli – varusmieskuljettajaa epäillään rikoksesta, juna osui apukuljettajan puolelle

Puolustusvoimien miehistönkuljetusajoneuvo törmäsi aamukahdeksalta matkustajajunaan Raaseporissa. Neljä ihmistä kuoli, heistä kolme varusmiehiä ja yksi kiskobussi-tyyppisen junan matkustaja. MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa hetki hetkeltä turmasta saatavaa ja siihen liittyvää uutta tietoa.

Loukkaantuneita on 11, joista neljä on varusmiehiä ja neljä on loukkaantunut vakavasti. Loukkaantuneiden tila on vakaa.

Turma sattui kahdeksan aikaan Leksvallintiellä Skogbyssä Tammisaaressa.

VR:n mukaan Karjaan ja Hangon välillä junat korvataan toistaiseksi busseilla onnettomuuden vuoksi. Alue on eristetty poliisitutkinnan vuoksi. Perjantaina junaliikenteen ennakoidan sujuvan normaalisti.

MTV päättää jatkotietojen päivittämisen tähän artikkeliin. Päivitämme uusimmat tiedot uusiin artikkeleihimme, jotka löydät täältä

19.45: Puolustusvoimat julkaisi kolmen onnettomuudessa kuolleen varusmiehen nimet. Puolustusvoimien ajoneuvon ja junan törmäyksessä menehtyneet varusmiehet olivat palveluksessa Uudenmaan prikaatissa. Turmassa kuolivat kokkolalainen Henrik Holmbäck, vantaalainen Ossian Jaakkola sekä Kristoffer Lindfors Pedersörestä. 

17.05: Raaseporin tasoristeysturmassa juna on törmännyt Puolustusvoimien ajoneuvoon apukuljettajan puolelle, kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Kantola STT:lle.

– Risteys ei ole plussan muotoinen, vaan tavallaan litistetty. Auton kuljettajan näkökulmasta rata tulee hieman takaviistosta.

Auton kuljettajan täytyy risteyksessä kurottaa eteenpäin nähdäkseen takaviistoon, tuleeko oikealta juna.

Paikalla oli onnettomuushetkellä sankka lumisade.

– Pelastuslaitoksen mukaan lunta tuli lähes vaakasuorassa, Kantola sanoo.

16.24: Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo, että tämä on varmasti hänen raskain päivänsä ministerinä.

Niinistön mukaan Raaseporin onnettomuus on poikkeuksellinen Puolustusvoimissa. Tällainen suuronnettomuus on tapahtunut Puolustusvoimien piirissä viimeksi vuonna 1991, jolloin seitsemän varusmiestä kuoli Taipalsaaren uppoamisonnettomuudessa Etelä-Karjalassa.

Puolustusministeri Niinistön mukaan yksittäisiä kuolemantapauksia tapahtuu Puolustusvoimissa vuosittain.

16.23: Helsingin Sanomien haastatteleman tutkinnanjohtajan mukaan kiskobussi kulki yli sadan kilometrin tuntinopeudella turmahetkellä. Jutun aiheesta voit lukea tästä.

16.13: Puhemies Maria Lohela on esittänyt eduskunnan surunvalittelut Raaseporin tasoristeysturman uhrien omaisille ja läheisille. Istuntonsa aluksi eduskunta piti hiljaisen hetken Raaseporin tapahtumien vuoksi.

15.50: Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo, että tasoristeysten poistaminen käytöstä on kallista ja etenee hitaasti. Bernerin mukaan tasoristeysten poistaminen olisi kuitenkin yksi keskeinen keino turvallisuuden parantamiseksi.

Bernerin mukaan liikenneturvallisuus ja tasoristeysten turvallisuus ovat Suomessa parantuneet, mutta eivät tarpeeksi nopeasti.

Berner sanoo, että tasoristeysten poistamisen lisäksi turvallisuutta voi parantaa teknologialla, kuten varoituslaitteilla. Ministerin mukaan tarkastelussa on myös se, miten paikannustekniikan avulla voisi välittää tilannetietoa sekä junille että ajoneuvoille.

15.48: Kuusi Raaseporin tasoristeysonnettomuudessa lievästi loukkaantunutta ihmistä on kotiutettu sairaalasta, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Kaikkiaan seitsemän ihmistä sai turmassa lieviä vammoja, ja heitä on hoidettu Raaseporin sairaalassa.

Neljä vakavasti loukkaantunutta on edelleen hoidettavina Töölön sairaalassa. Heidän tilansa on vakaa, ja heidän omaisensa on tavoitettu.

Onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä.

15.41: Raaseporin turmatasoristeyksessä ei ole Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietojen mukaan sattunut onnettomuuksia viimeisen 15 vuoden aikana.

Tänään neljä ihmistä kuoli ja useita loukkaantui, kun puolustusvoimien ajoneuvo ja juna törmäsivät vartioimattomassa tasoristeyksessä Leksvallintiellä Skogbyssä Tammisaaressa. Onnettomuuden syystä ei ole vielä tietoa.

Trafin mukaan Suomessa oli viime vuoden lopulla yli 2 500 vartioimatonta tasoristeystä.

15.39: Raaseporin turmapaikalla on alkanut aamuisen turman läpikäynti, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Antti Mälkönen.

15.31: Liikenne- ja viestintäministeri Bernerin mukaan liikenneturvallisuuden pitäisi näkyä sisäisen turvallisuuden ohjelmissa, rahoituksessa sekä tahto- ja tavoitetiloissa. Bernerin mukaan tasoristeysten turvallisuus on parantunut, mutta ei tarpeeksi nopeasti.

15.28: Puolustusvoimien ajoneuvoa kuljettanutta varusmiestä epäillään rikoksesta, sillä lain mukaan kiskoilla liikkuvalle kulkuvälineelle pitää antaa esteetön kulku, kertoo komisario Ilkka Kantola STT:lle. Hänen mukaansa rikosnimike varmistuu sen jälkeen, kun ihmisiä on päästy kuulemaan. Tällä hetkellä ei Kantolan mukaan ole tiedossa syitä, joiden takia pitäisi epäillä törkeästä rikoksesta.

15.23: Puolustusministeri Niinistö (sin.) on valmis lakimuutoksiin, jos tarvetta ilmenee ja jos lailla pystytään estämään vastaavia tapahtumia kuin Raaseporissa. Puolustusvoimien ohjeistusta voidaan tarvittaessa tarkentaa.​​​​​​​

15.12: Poliisi kertoo tiedotteessaan, että kaikki onnettomuudessa menehtyneet henkilöt olivat Suomen kansalaisia.

Vastuu onnettomuuteen liittyvästä esitutkinnasta ja tiedottamisesta on siirtynyt Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vaativaan liikennerikostutkintaan.

14.28: VR:n hallitus, hallintoneuvosto ja johto ottavat osaa Raaseporin uhrien läheisten suruun. Ne kertovat, että Raaseporin tasoristeysonnettomuus on järkyttänyt kaikkia rautateillä työskenteleviä.
VR:n johto kertoo tiedotteessa tukevansa Onnettomuustutkintakeskuksen työtä kaikin tavoin, jotta tasoristeysten turvallisuutta voitaisiin parantaa. 

14.13: Raaseporin onnettomuuspaikalla turman tutkinta jatkuu edelleen, kertoo STT:n paikalla oleva toimittaja.

Poliisin arvion mukaan tutkinnassa menee vielä tänään tunteja. 
Onnettomuudessa kuolleet haettiin pois iltapäivällä. Tasoristeyksen kohdalla ja sen ympärillä eristettyä aluetta vartioi myös varusmiehiä Upinniemen varuskunnasta.

13.19: Pääministeri Juha Sipilä esittää suruvalittelunsa Raaseporin onnettomuuden johdosta.

– Ilmaisen omasta ja hallituksen puolesta syvän osanottoni onnettomuuden uhrien omaisille ja läheisille. Toivon toipumista onnettomuudessa loukkaantuneille ja voimia kaikille, joita tragedia koskettaa, Sipilä toteaa valtioneuvoston tiedotteessa.

13.10: Raaseporin turmapaikalla satoi lunta ja tiet olivat sohjoisia, onnettomuuden syy vielä mysteeri

12.50: Viron puolustusministeri esittää surunvalittelunsa. 

12.48: Kaikkien menehtyneiden omaiset on tavoitettu. 

12.35: Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö: Puolustusvoimien ajoneuvo oli tulossa Leksvallin suunnasta, oli matkalla Hangon päätielle ja menossa Syndalenin harjoitusalueelle.

12.26: Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkö: Puolustusvoimien ajoneuvossa oli paitsi turvavyöt myös turvakehikko.

12.22: Tasoristeyksen alueella oli kaksi puolustusvoimien ajoneuvoa, joista toinen kolaroi junan kanssa.

12.18: Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan tasoristeysturvallisuus ei ole Suomessa hyvällä tasolla. 

12.16: Onnettomuustutkintakeskuksen paikkatutkintaryhmä on saapunut Raaseporiin. Onnettomuustutkintakeskus selvittää, miksi onnettomuus tapahtui ja miten vastaavat tragediat saataisiin estettyä jatkossa. 

12.14: Kaikki loukkaantuneet ovat vakaassa tilassa. Myös Töölön sairaalaan tuodut vakavasti loukkaantuneet.

12.09: VR päivittää tietojaan: Kiskobussissa oli onnettomuushetkellä yhdeksän ihmistä.

12.06: Tutkintavastuu on aluksi Raaseporin poliisiasemalla: "Esitutkinta tulee jatkumaan asianosaisten ja todistajan puhuttamisella, kun terveydentila sen sallii. Niin saamme mahdollisimman tarkan kuvan tapahtuneesta. Kyseessä on ollut vartioimaton tasoristeys ja kelin vuoksi näkyvyys on ollut huono." 

12.05: "Poliisi on eristänyt alueen tutkinnan turvaamiseksi ja teknistä tutkintaa suoritetaan parhaillaan."

12.04: "Aika pian paikalla kävi selväksi, että onnettomuuden rajuuden vuoksi pelastustoimi keskittyisi ensihoidon kanssa loukkaantuneiden auttamiseen."

12.03: Tiedotustilaisuus on alkanut:

11.52: Kello 12 alkavaa suoraa verkkolähetystä viranomaisten tiedotustilaisuudesta voit seurata tämän jutun kautta.

11.49: Etelä-Amerikassa työmatkalla oleva pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on myös ottanut osaa turmaan. Hän kirjoittaa asiasta Twitterissä.

Myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esittää surunvalittelunsa.

– Ilmaisen syvän osanottoni onnettomuudessa menehtyneiden omaisille sekä kaikille, joita tämä traaginen onnettomuus koskettaa, ministeri Berner sanoo.

11.37: HUS tiedottaa, että kaikki neljä onnettomuudessa vakavasti loukkaantunutta potilasta on saatu kuljetettua hoitoon Töölön sairaalaan. HUS on myös avannut puhelinnumerot Raaseporissa (019 224 2929) ja Töölössä (050 427 1817), joista omaiset voivat kysyä tietoja potilaina olevista läheisistään.

Lievemmin loukkaantuneet seitsemän potilasta hoidetaan Raaseporin sairaalassa.

Onnettomuuden aiheuttaman järkytyksen käsittelyssä auttavat myös Helsingin kaupungin kriisipäivystys (09 310 43 504) ja Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin 010 195 202.

11.08: Presidentti Niinistö esittää surunvalittelunsa osanottonsa Raaseporin tasoristeysturmassa kuolleiden omaisille ja läheisille.

11.00: Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg esittää surunvalittelunsa menehtyneiden varusmiesten omaisille, läheisille ja palvelustovereille. 

10.44: MTV Uutiset paikan päällä:

17:11

10.42: Onnettomuus tapahtui Tavailan mukaan vartioimattomassa tasoristeyksessä, kun Syndalenin harjoitusalueella pidettyihin harjoituksiin osallistuneet Uudenmaan prikaatin joukot ajoivat tasoristeyksen yli. Yksi autoista törmäsi junaan.

10.41: Uudenmaan prikaatin komentaja kommodori Arvi Tavaila sanoo, että tasoristeysonnettomuudessa osallisena ollut Puolustusvoimien ajoneuvo oli mukana alueella käynnissä olleissa harjoituksissa. 

10.26: Vastuu onnettomuuden esitutkinnasta siirtyy poliisille.

10.25: Onnettomuudesta järjestettävä tiedotustilaisuus on siirtynyt kello 12:een.

10.24: Poliisin mukaan kuolonuhreja on neljä, joista yksi on ollut matkustajana junassa.

10.21: Maastokuorma-auto oli Uudenmaan prikaatin komppaniaharjoituksessa. 

10.20: Merivoimien mukaan onnettomuudessa oli osallisena kahdeksan varusmiestä, joista kolme on menehtynyt, neljä on loukkaantunut ja yhdellä ei ole fyysisiä vammoja. Kaikki paikalla olleet varusmiehet on evakuoitu sairaalahoitoon.

10.19: Neljä vakavasti loukkaantunutta potilasta hoidetaan Töölön sairaalassa Helsingissä, jonka valmiustilaa on nostettu tilanteen vaatimalle tasolle. Lievemmin loukkaantuneet potilaat, joita on seitsemän, on viety lähinnä onnettomuuspaikkaa sijaitsevaan Raaseporin sairaalaan.

10.18: HUS:n sairaaloihin Raaseporissa ja Töölössä on tuotu hoitoon yhteensä 11 Raaseporin junaonnettomuudessa loukkaantunutta potilasta.

10.18: Viranomaiset vahvistavat, että kuolonuhreja on ainakin neljä.

10.17: Ajoneuvon kyydissä on ollut varusmiehiä Uudenmaan prikaatista Dragsvikin varuskunnasta.

10.15: Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan törmäys oli raju myös junan matkustajille, mutta juna ei ollut vaarassa suistua raiteilta.

10.13: Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi vahvistaa MTV Uutisille, että kuolonuhreja on useita. Yhteensä uhreja, kuolleita ja loukkaantuneita on 11, kaikki olivat junan alla jääneessä Puolustusvoimien miehistönkuljetusajoneuvossa.

10.12: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos pitää tiedotustilaisuuden kello 12, ei kello 11 kuten aiemmin kerrottiin. Tilaisuus pidetään Tammisaaren paloasemalla.

10.04: Loukkaantuneista kahta ollaan tuomassa Töölön sairaalaan.

9.58: Merivoimat tiedottaa pian tapauksesta.

9.49: IS: Onnettomuudessa on kuollut kolme, osalliset ovat Uudenmaan prikaatista.

9.39: Tammisaaren paloasemalla järjestetään aiheesta tiedotustilaisuus klo 11. MTV Uutiset on paikalla ja lähettää tiedotustilaisuuden suorana. 

9.30: MTV:n kuvaaja ja toimittaja ovat matkalla paikalle.


Oikaisu 26.10. klo 10.02: Puolustusvoimat korjaa, että kyseessä ei ole Masi- eikä Pasi-ajoneuvo.

Mainos

Lisää aiheesta

    Suosituimmat videot

    Uusimmat

     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.