Mainos

Raamatun vitsaukset sittenkin totista totta?

Tutkijat uskovat löytäneensä todisteita Raamatun Vanhassa testamentissa kuvailluista vitsauksista. Toisessa Mooseksen kirjassa kerrotaan kymmenestä vitsauksesta, jotka kiusasivat egyptiläisiä noin vajaat 1300 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Raamatun mukaan vitsaukset olivat Jumalan kosto israelilaisten orjuuttamisesta, mutta tuoreet tutkimukset osoittavat, että kyseessä oli ilmastonmuutoksista johtunut luonnonkatastrofien sarja. Tutkijoiden päätelmistä kirjoittaa brittiläinen Telegraph-lehti.

Arkeologipiireissä uskotaan laajasti, että vitsaukset tapahtuivat Egyptin silloisessa pääkaupungissa Pi-Ramesesissa Niilin suistossa Ramses II:n ollessa hallitsija (1279-13 eaa). Kaupunki on hylätty noin 3000 vuotta sitten ja tutkijat uskovatkin, että selitys saattaa löytyä vitsauksista.

Ilmastotutkijat ovat rakentaneet alueen luolien tippukivimuodostelmista aikakauden ilmastoa kuvaavan mallin ja havainneet dramaattisia muutoksia alueen ilmastossa Ramses II:n hallitsijakauden loppua kohden.

- Ramses II:n hallitsijakausi oli ilmastollisesti hyvin suotuisa. Sateita oli paljon ja maa kukoisti. Tämä kostea kausi kesti muutaman vuosikymmenen, sitten ilmastokäyrä kääntyy jyrkästi alaspäin, professori Augusto Magini saksalaisesta Heidelbergin yliopistosta kuvailee.

- Tuli kuiva kausi, jolla on todella voinut olla hyvin vakavia seurauksia, Magini jatkaa.

Ilmastonmuutos laukaisi vitsaukset?

Tiedemiehet uskovat, että muutos ilmastossa saattoi laukaista ensimmäiset vitsaukset. Lämpötilan nousu saattoi johtaa Niilin kuivumiseen ja muuttaa voimakkaasti virtaavan joen mutavirraksi. Olosuhteet vastaisivat hyvin ensimmäisen vitsauksen kuvausta, jotka Raamattu kuvaa Niilin veden muuttumisen vereksi

Berliinissä toimivan Leibniz Instituutin biologi, tohtori Stephan Pflugmacher uskoo, että kuvaus voisi johtua myrkyllisestä levästä, jonka tiedetään olleen olemassa 3 000 vuotta sitten.

- Levä lisääntyy voimakkaasti hitaasti liikkuvissa lämpimissä ja ravinteikkaissa vesissä, ja kun se kuolee, se värjää veden punaiseksi, Pflugmacher selittää.

Tiedemiehet uskovat , että tämä levä käynnisti tapahtumaketjun, joka johti toiseen, kolmanteen ja neljänteen vitsaukseen - sammakoihin, sääskiin ja paarmoihin. Ja niin edelleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.