Mainos

Raakaöljyn hinta puhkaisi Persianlahden sodan aikaisen piikin

Raakaöljyn hinta nousi tänään uuteen ennätykseen sitten vuoden 1991 eli Persianlahden sodan.

Euroopan tärkeimmän öljylaadun eli Pohjanlahden Brentin tammikuun öljyfutuurien hinta nousi 25,90 dollariin tynnyriltä Lontoossa.

Bensamittari


Hinnan nousu johtui siitä, että Irak kieltäytyi lauantaina hyväksymästä YK:n tarjousta pidentää ruokaa öljystä -sopimusta. Samalla Irak ilmoitti lopettavansa öljyn lastaukset.

YK tarjoutui pidentämään aikaa kahdella viikolla. Irak haluaa kokonaan irti öljyn myyntirajoituksista. Raakaöljyn pidemmän ajan nousun syynä on kuitenkin se, että öljyntuottajajärjestön Opecin kevättalvella ilmoittamat tuotantoleikkaukset ovat pitäneet. Tämän vuoden alussa öljyn hinta oli 10 dollarin tuntumassa.

Myös jatkossa suurin merkitys tulee olemaan Opecin leikkausten pitämisellä, sillä Irakin osuus maailman päivittäisestä noin 75 miljoonan tynnyrin kysynnästä on ollut vaihdellut 2,5 miljoonan barrelin molemmin puolin. Asiantuntijoiden yleinen arvio on, että raakaöljyn hinta nousee pohjoisen pallonpuoliskon talven aikana 30 dollariin, jos Opec pystyy pitämään tuotantonsa kurissa.

Tosiasiassa Opec joutuu toimimaan kahden tulen välissä, sillä tämän päivän eli spottihinnan ja futuurien hinnan ero ei saisi nousta liian suureksi, joitta sen kilpailijat eivät pääse suojaamaan erilaisilla järjestelyillä tuotantoaan.

Opecin tärkeimpiin kilpailijoihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada ja Pohjanmeren tuottajat. Opecin suurin öljyntuottaja on Yhdysvallat. Markkinoilla seurataan yleisesti lähifutuurien hinnan kehitystä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.