Q-rahan pyrkimyksille murskakritiikkiä: ”En antaisi hankkeelle edes sähköpostiosoitettani”

Sosiaalisessa mediassa on markkinoitu Iniative Q-hanketta uutena maksujärjestelmänä. Asiantuntijan mukaan kyseessä on vain kuvitteellinen järjestelmä.

Israelilaisen yrittäjän perustamaa Initiative Q -hanketta on markkinoitu sosiaalisessa mediassa tulevana maailmanlaajuisena maksujärjestelmänä. Mashable-sivuston mukaan hankkeen vetäjä on kertonut, että mukaan on tullut neljä miljoonaa käyttäjää.

Käyttäjiä kerätään tarjoamalla mukaan liittyville "Q-rahaa" nimi- ja sähköpostiosoitetietoja vastaan. Lisäksi vaaditaan, että jokin nykyinen käyttäjä suosittelee uutta käyttäjää.

– Jotta saisimme miljoonia liittymään mukaan, annamme pois tulevaa valuuttaamme, kerrotaan Initiative Q:n verkkosivuilla.

– Mitä aiemmin liityt, sitä suurempi palkkio", sivuilla mainostetaan.

Sivuilla luvattiin perjantaina iltapäivällä, että sen hetken arvio liittymisestä maksetun "valuutan" arvosta on vajaat 24 000 dollaria (noin 21 000 euroa). Arvo perustuu Initiative Q:n omaan ennustukseen, jonka mukaan Q-valuutan kokonaisarvo nousee äärimmäisen korkeaksi eli tuhansiin miljardeihin dollareihin.

Asiasta aiemmin kirjoittaneen Taloustaidon mukaan Initiative Q:n uusille jäsenilleen jakama ”raha” on vain lukuja sen yksinään hallitsemassa suljetussa tietokannassa. Kyse ei siis ole bitcoinin kaltaisesta, avoimeen koodiin ja hajautettuun lohkoketjutekniikkaan perustuvasta kryptovaluutasta.

Suomen Pankin rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston neuvonantaja Aleksi Grym on hyvin skeptinen Intiative Q:n suhteen.

– Ymmärtääkseni mitään järjestelmää ei ole olemassa, vaan siinä vain kuvaillaan kuvitteellista järjestelmää. Ilmeisesti kyseessä on vain nettisivu, jolla maalaillaan ideoita, Grym sanoo.

Grym sanoo, ettei usko kenenkään lahjoittavan jättisummia pois ilmaiseksi.

– Eihän siinä toisaalta luvata rahaa, vaan niitä ihmeyksiköitä. Voinhan minäkin antaa ilmaiseksi palikan tai kiven ja väittää, että sen arvo on 100 000 euroa.

Grym sanoo, ettei henkilökohtaisesti antaisi edes omaa sähköpostiosoitettaan Initiative Q:lle.

– Minulle sekin olisi jo liikaa. En ottaisi sitäkään riskiä. En näe tuossa mitään voitettavaa.

Grymin mukaan hanke on kaikin puolin epäuskottava.

– Ei uusia valuutoita noin perusteta. Jos laskee liikkeelle valuutan, täytyyhän jotenkin määritellä, mitä sillä saa. On hyvin epätodennäköistä, että kukaan käyttäisi tuota.

Allaolevalla videolla keskustellaan kryptovaluutta Bitcoinista, joka on varteenotettava kryptovaluutta.

Mikä ihmeen Bitcoin? 10:00

Lue myös:

    Uusimmat