Pyromaani on kuin pelihimoinen – himoa on vaikeaa hillitä

Pyromaaneilta puuttuu kokonaan rikollinen motiivi tekoihinsa. Tulipalojen sytyttäminen tapahtuu usein pakonomaisesti ja kaavamaisesti.

– Jos tekijä on esimerkiksi psyykkisesti sairas, eikä ole saanut hoitopaikkaa, voi tulipalojen sytyttäminen olla hänen tapansa huutaa tällä tavoin apua, kertoo Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Eila Tiihonen.

Pyromaanien taustalla löytyy usein vahvaa alkoholisoitumista, sosiaalista kyvyttömyyttä, käytös- ja hillitsemishäiriöitä sekä itsetunto-ongelmia. Joissakin tapauksessa pyromania liittyy skitsofreniaan.

– On tavanomaista ajatella, että pyromaani saa teostaan aina seksuaalista mielihyvää. Tämä on kuitenkin varsin marginaalista, korostaa Tiihonen.

Pyromaniaa voidaan verrata pelihimon kaltaisiin impulssihäiriöihin, joilla tarkoitetaan kyvyttömyyttä vastustaa mieleen putkahtavia asioita. Tästä syystä pyromaani ei kohdista tekojaan erityisesti kehenkään, vaan sytyttelee esimerkiksi autiotaloja.

– Ulkomaisten tutkimusten mukaan pyromaani pyrkii seuraavissa kohteissa usein suurentamaan tulen määrää eli tekijä valitsee yhä isompia ja isompia kohteita. Suomessa tästä ei kuitenkaan ole tehty havaintoja.

Pyromaanilla voi olla jopa palokuntalaistausta

Pyromaanien hoitaminen on haasteellista. Pakkohoito koskee vain psykoosisairauksista kärsiviä potilaita. Valtaosa pyromaaneista istuukin vankilassa.

Hyviä hoitotuloksia on Tiihosen mukaan saatu niissä tapauksissa, missä tulensytyttely liittyy oireena psykoosisairauteen.

– Vaikeimpia tapauksia ovat potilaat, jotka saavat tulipaloista mielihyvää. Tekojen uusiminen on tuolloin huomattavasti todennäköisempää, Tiihonen muistuttaa.

Pyromaaneja löytyy lähes kaikista ikäluokista - useimmiten pyromaani on kuitenkin mies. Heitä on käytöshäiriöisissä lapsissa, 30-40-vuotiaissa aikuisissa ja myös tätä vanhemmissa ikäluokissa. Pyromaanien taustat vaihtelevat suuresti.

– On tapauksia, joissa tekijällä on saattanut olla jopa vapaapalokuntalaistausta. Tällöin tekijä on halunnut päästä katsomaan tulta paikan päälle. Tuolloin kyse on usein huomiohakuisuudesta, Tiihonen jatkaa.

Pyromaani asuu usein itse kohteen lähettyvillä. Hän saattaa olla jopa samasta taloyhtiöstä tai kadun toiselta puolelta.

Lue myös:

    Uusimmat