Pyöräilykausi alkaa: Huolla menopelisi kesäkuntoon oikeaoppisesti ja vältät turhat vaarat!

Kesäkauden lähestyessä polkupyörälle kannattaa tehdä perusteellinen huolto. Näin varmistat, että liikkeelle lähteminen on turvallista ja mukavaa.

Pyörähuolto on tärkeä osa ajoturvallisuutta, joten se kannattaa tehdä huolellisesti. Otollisin aika huollolle on kevään sijaan syksy, jotta ajokki on menokunnossa heti lumien sulattua.

Jos ketjujen säätö, katkenneen pinnan tai puhki kuluneen takarenkaan vaihto tuntuu haastavalta, vie pyörä ammattilaisen huollettavaksi. Rikkinäinen polkupyörä on turvallisuusriski!

Näin pyörähuolto onnistuu kotona:

1. Puhdista aluksi pyörän runko joko pelkällä vedellä tai vedellä ja astianpesuaineella. Tiskiharjan ja rätin avulla pääset vaikeampiinkin paikkoihin. Muista, että painepesuri on liikaa polkupyörälle!

2. Ketjujen puhdistukseen riittävät usein vesi ja hammasharja. Jos ketjut ovat erityisen likaiset, pyöräliikkeet myyvät niiden puhdistukseen tarkoitettua liuotinta. Öljyä huuhdellut ja kuivat ketjut kauttaaltaan puhdistuksen jälkeen. Tavallinen polkupyöriin ja ompelukoneisiin tarkoitettu öljy sopii hommaan hyvin. Polkupyörän ketjut on pidettävä hyvin voideltuna ja oikealla kireydellä. Laiminlyömällä ketjun hoidon se kuluu nopeasti loppuun.

3. Tarkista renkaiden ilmanpaine sekä yleiskunto. Ilmaa on sopivasti, kun renkaat antavat pikkuisen periksi painettaessa. Jos ulkorenkaiden pinta on kovin kulunut, kannattaa renkaiden vaihtoa harkita.

4. Tutki jarrupalojen ja -vaijerien kunto ja toimivuus. Kun jarrupalan kuviointi on kulunut loppuun, on aika vaihtaa tilalle uusi. Huomioi myös käsijarruvaijeri. Rispaantuessaan sen lujuus kärsii, ja se myös irtoaa helpommin. Mikäli vaijerissa on havaittavissa murtumia, runsaasti ruostetta tai irronneita säkeitä, on se syytä uusia. Jarru- sekä vaihdevaijerien liikkuvat osat kannattaa myös öljytä.

5. Tarkista, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tallella ja kunnolla kiinni. Kiristä ja hanki tarvittaessa uudet osat.

6. Tee turvallisuustarkistus. Käy läpi muun muassa ohjaustangon ja kannattimen kiinnitykset, istuimen kiinnitys, pyörien napamuttereiden kiinnitys haarukkaan ja valojen sekä heijastimien kunto.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja