Pyhäsalmelle mittava tiedehanke

Suomi on saamasssa maaperälleen jopa miljardin markan tiedehankkeen. Helsingin Sanomat kertoi tänään, että kansainvälinen fyysikkoryhmä on tehnyt periaatepäätöksen sijoittaa Cernin alaisen neutriinotehtaan mittauspiste Oulun läänissä sijaitsevalle Pyhäsalmelle.

Pyhäsalmella parhaillaan vierailevan Cernin tutkimus- ja teknologiajohtajan Horst Wenningerin mukaan Pyhäsalmi olisi ihanteellinen paikka Cernin suunnitteleman uuden neutriinotehtaan mittauspisteeksi. Wenninger on tehtaalta suunnattavan neutriinosuihkun kohdepaikkakuntia tarkastelevan valintakomitean puheenjohtaja.

-Maanalaiset tilat katsottuaan Wenninger yksinkertaisesti totesi, että siellä on kaikki oikeastaan valmiina.

Pyhäsalmen kaivos on infrastruktuuriltaan ihanteellinen paikka kokeelle, toteaa Oulun yliopiston Cupp-projektin johtaja, filosofian tohtori Matti Vallinkoski. Wenninger ilmoitti kaivoksessa vierailtuaan myös sen, että ensi vuoden alussa vapautuva iso kaivoskoneiden huoltotila sopisi hyvin yhden Cernin kokeiluluonteisen neutriinoilmaisimen asennuspaikaksi. Ilmaisin olisi samantyyppinen, mikä haluttaisiin tehdä varsinaisen neutriinotehtaan yhteyteen.

-Cernin aktiviteetit alkaisivat jo ensi keväänä, Vallinkoski kertoo. Genevessä sijaitseva Cern on yleiseurooppalainen, maailman johtava hiukkastutkimuskeskus. Neutriinotehtaaseen liittyvää yhteistyötä johtaisi Suomessa Helsingin Fysiikan Instituutti.

Pyhäsalmen etäisyys edullinen

Neutriinotehdas tarkoittaa hiukkaskiihdytintä. Kiihdyttimestä tuleva neutriinosuihku voidaan ampua maankuoren läpi ilmaisimiin eri puolilla maapalloa.

-Cern tarjoaa tässä Suomelle mahdollisuuden nousta hetkessä yhdeksi tekopaikaksi kokeelle, jonka tekopaikka on yksi maailman etsityin, Vallinkoski kiteyttää. Neutriinotehtaan ensimmäinen mittauspiste tulee olemaan Italian Gran Sassossa. Ehdokkaat toiseksi mittauspisteeksi ovat Las Palmas ja Huippuvuoret.

-Gran Sasso on Cernistä lyhyen matkan päässä, sen mukaan kun tiedetään, missä neutriinosuihkun neutriinojen muuttumista toisenlaisiksi pitäisi katsoa, Vallinkoski selittää. Sopivin etäisyys toiselle mittauspaikalle olisi 2000-4000 kilometriä. Pyhäsalmen etäisyys on Cernistä noin 1700 kilometriä, ja se on Vallinkosken mukaan jo lähellä toivottavinta aluetta.

-Suihku on tarkoitus ampua vain Eurooppaan ja Cernin jäsenmaihin, ja sen vuoksi Pyhäsalmi on hyvin edullisessa asemassa, hän jatkaa. Huippuvuoret olisi taas sopivampi paikka etäisyytensä vuoksi, mutta muun muassa luonnonsuojelulliset syyt tekevät sen valinnan Vallinkosken mukaan mahdottomaksi. Las Palmasissa, kuten ei Huippuvuorillakaan, ole Vallinkosken mukaan vielä mitään valmiuksia vastaanottaa neutriinosuihkua. (MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat