"Puulavesi ottaa omansa muutaman vuoden välein" – ylikonstaapeli kertoo lapsen kuolemaan liittyvästä surusta, joka koskettaa Kangasniemen asukkaita

4:55
Kesäkuussa hukkui 20 ihmistä, viime kesänä vastaava luku oli 9 – SUH kertoo, mitkä seikat vaikuttivat ikävään lukemaan

Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena lauantaina Kangasniemellä. Pienellä paikkakunnalla suru koskettaa omaisten lisäksi koko yhteisöä.

– Moni kysyy mielessään, miksi. Kun ihmiset tietää ja tuntee muut kunnan asukkaat, surussa myötäeletään, etsinnöissä mukana ollut ylikonstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisilaitokselta kuvailee.

Edellisestä samantapaisesta tragediasta Kangasniemellä on kulunut jo kymmenisen vuotta. Silloin vauva hukkui järveen, Reinikainen muistelee.

– Kun nämä eivät ole ihan jokapäiväisiä asioita, ne herättävät paljon tunteita pintaan. 

– Puulavesi aina ottaa omansa muutaman vuoden välein, mutta tyypillisemmin kyseessä on keski-ikäinen tai hieman vanhempi mieshenkilö, Reinikainen muotoilee. 

Etsintöihin osallistui laaja joukko ihmisiä. Mukana olivat pelastuslaitoksen vene, sukeltajia, koirapartiot ja poliisit. Myös kirkonkylän asukkaat ryhtyivät toimeen.

– Samanaikaisesti myös omaisia ja muita kansalaisia aktivoitui ja alkoi kiertää kirkonkylää. Kun laitettiin sosiaaliseen mediaan viestiä, ihmiset oma-aloitteisesti alkoivat kiertää lähialueita, taajamaa, leikkipuistoja ja koulun pihoja.

Omaisia ja muita vapaaehtoisia etsijöitä oli Reinikaisen arvion mukaan muutamia kymmeniä. 

Samanaikaisesti taustalla kerättiin jatkuvasti lisäjoukkoja, helikopteriakin. Kovilla helteillä koirat eivät jaksa työskennellä tuntikausia. Myös suositulle tanssilavalle, kiinteistöhuoltoyhtiöille ja kaupoille vietiin viestiä kateissa olevasta lapsesta. 

– Vaikka lopputulema olikin surullinen, tässä samalla huomattiin, miten tällaisella paikkakunnalla yhteisöllisyys toimii. Kun joku tarvitsee apua, sitä ruvetaan tekemään yhdessä, Reinikainen toteaa.

Lapsi löytyi muutaman tunnin etsimisen jälkeen. Pelastuslaitoksen sukeltajat löysivät tytön kuolleena katoamispaikan lähellä sijaitsevan laiturin vierestä Puula-järvestä. Paikka oli lähellä taajamaa, Ruoveden selällä.

Reinikainen kuvailee, että löytöpaikalla vesi ei ole erityisen kirkasta, joten paikka oli sukeltajille työläs. 

Poliisin mukaan tapauksen tutkinta jatkuu kuolemansyyn tutkintana.

Kangasniemi on reilun 5000 asukkaan kunta Etelä-Savossa, Mikkelin ja Jyväskylän välissä. Kesäisin paikkakunnan väkimäärä kasvaa huomattavasti, sillä Kangasniemi on suosittu kesäasukkaiden keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja