Puukauppa vilkasta - harvennus hiljaista

Metsäverotus tuo puumarkkinoille lähivuosina runsaasti tukkileimikoita, elintärkeät harvennushakkuut siirtyvät taas vuosilla. Etenkin tukkikauppa käy jo ennätyskuumana.

Puukauppaa käydään tänä vuonna ennätysvilkkaasti, vaikka sahoilla on jo merkkejä laskusuunnasta. Vajaa vuosi sitten Suomeen tullut uusi yrityskohtainen puukauppamalli toimii hyvin, mutta se ei ole yksin ennätyslukujen taustalla.
Metsäverotuksen muutoksista johtuva tukkipuun voimakas tarjonta on synnyttämässä myös lieveilmiöitä, kun elintärkeitä harvennushakkuita siirretään taas vuosilla eteenpäin.

Tukki on saanut kyytiä metsästä sahoille. Puukauppa käy sellaisilla kierroksilla, että entinen 43 miljoonan kuutiometrin ostoennätys rikotaan tänä vuonna. Järeä tukki on himotuinta lajia ja niinpä syntymässä on myös kaikkien aikojen sahausennätys.

Vilkkaus ei kuitenkaan johdu vajaan vuoden voimassa olleesta uudesta yrityskohtaisesta puukauppamallista, vaikka sekä myyjät että ostajat sitä kehuvat.
Uusi ilmiö on se, että pinta-alaverotuksen valinneet metsänomistajat ovat ryhtyneet hakkaamaan järeitä leimikoitaan. Veroedut pyritään hyödyntämään ennen vuotta 2005, jolloin pinta-alaverotus päättyy. Verotussyistä myyntiin tuleekin runsaasti tukkipuuta lähivuosina.

Tukkisuma teollisuudelle

Teollisuudelle tukkisuma merkitsee raaka-ainevarmuutta, mutta myyjät pelkäävät säästöleimikoiden laskevan hintoja. Samalla kiireelliset harvennukset näyttävät siirtyvän taas usealla vuodella.
Metsänomistajat ovat jo pitkään ihmetelleet teollisuuden vähäistä kiinnostusta harvennuksiin ja nuorten metsien kunnostuksiin. Kun monet tukkivaltaisetperintöleimikot hakataan verotussyistä, edessä saattaa häämöttää tukkipula.
(MTV3/Keimo Lehtiniemi)


Lue myös:

    Uusimmat