Puu tekee kodin - erilaisia sisustusvaihtoehtoja Habitare-messuilta

Puun käyttö sisustuksessa on lisääntymässä voimakkaasti. Hyviä esimerkkejä tästä oli nähtävissä syksyn Habitare-messuilla. Erilaisia puuvaihtoehtoja yhdistelemällä ja pintakäsittelemällä oli saatu aikaan mitä näyttävimpiä kokonaisuuksia. Sisustusarkkitehti Leena Holtti:

"Käytettävissähän on varsin paljon erilaisia sisäverhouspaneeleja ja levytuotteita - esimerkiksi vaneria. Vaneri on joko käsitelty pintoina, tai sitten siitä on leikattu paloja. Tässä on esimerkkejä siitä, kuinka niitä voidaan yhdistellä sekä toisiinsa että erilaisiin listoihin...

Lisäksi on käytetty paljon höylättyä lautaa eri tavoin: siitä voidaan hyödyttää väliraot ja muuttaa syysuuntaa; voidaan tehdä muutakin kuin vain pysty- tai vaakapanelointia. Kun käytetään rakoja, saadaan aikaan erilaisia kuvioita."

Pintakäsittelyssä pyrittiin käyttämään helppoja, jokaisen kotonaan hallittavissa olevia menetelmiä: vesiohenteisia petsejä ja lakkoja sekä silkinhohtoisen pinnan antavia öljyvahoja.

"Puu edustaa aina itseään. Se ei jäljittele mitään muuta materiaalia. Vaikka se on käsitelty - petsattu, öljyvahattu, lakattu mihin hyvänsä sävyyn - se on silti aina puuta eikä mitään muuta."

Puutahan pystytään myös uudistamaan mm. hiomalla se ja sen jälkeen vaihtamalla uuteen pintakäsittelytapaan. Puulle saadaan helposti haluttaessa uusi ilme, kun sävykin pystytään vaihtamaan kokonaan.

"Puu ja sen käsittely seuraavat trendejä aivan siinä missä muutkin materiaalit. Nyt on 70-luvun retro ja ruskean eri sävyt... puuhan on aika luontevasti sävytettävissä ruskeaan. Suosittuja ovat myös erilaiset kaikki ruskean ja oranssin yhdistelmät. Erilaiset puhtaan valkoiset ja harmaan sävyihin taitetut pinnat ovat tietysti aina haluttuja."

Puu sopii erinomaisesti myös kerrostaloasuntoon. Paneelit sopivat sinne aivan samoin kuin omakotitaloonkin - Holtti huomauttaa itse suosivansa siellä hiukan nykyaikaisempia ratkaisuja.

"Pidän kovasti erilaisista sormipaneeleista ja erityisesti vanerista. Kaupunkikoteihin sopii tietysti aina myös puulattia. Vaihtoehtona perinteiselle parketille on vaikkapa uiva massiivipuulattia, joka on helppo asentaa eikä nosta lattiatasoa nimeksikään."

Saunasta on tietysti tullut samanlainen sisustettava tila kuin muistakin kodin tilasta. Enää ei senkään kuosiksi ole vain yhtä vaihtoehtoa. Niin seiniin kuin lauteisiin löytyy valinnanvaraa tervalepästä perinteiseen haapaan. Lämpökäsitelty puu sopii kaikkiin kodin kohteisiin, mutta hienoimmillaan se taitaa olla saunassa ja pesutiloissa. Täällä paneeli on mieluiten viistettyä, ettei vesi - varsinkaan vaakapaneloinnissa - jää rakoihin seisomaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja