Putin huolissaan virkamiestensä alkoholiongelmasta – presidentin julkinen avaus yllätti

6:36
Katso video: Mika Aaltola kommentoi Venäjän hyökkäystä Ukrainaan – mitä vaihtoehtoja Putinilla on?

Venäläiset virkamiehet juovat Ukrainan sodan vuoksi yhä enemmän alkoholia. Tämä huolestuttaa Vladimir Putinia suuresti, kertovat oppositiomedia Meduzan lähteet.

Venäjän hallitsija on tänä vuonna harjoittanut paljonkin propagandaa sodan tapahtumien vääristämisen muodossa, mutta nyt hän haluaa alkaa harjoittaa myös "terveellisen elämän propagandaa", kirjoittaa oppositiolehti Meduza. 

Latviasta käsin johdettu Meduza on tällä hetkellä miltei ainoa riippumaton venäjänkielinen media. Sanomalehti Novaja Gazetan toiminta kiellettiin eilen myös verkossa. Jo viikkoa aiemmin se menetti painolupansa. Televisiokanava Dozhd suljettiin Venäjällä jo aiemmin tänä vuonna. 

Koskaan aiemmin Vladimir Putin ei Meduzan mukaan ole ottanut Venäjän alkoholismia esille yhtä usein kuin viime aikoina. Hän on puhunut alkoholismin kitkemisestä tiettävästi muun muassa elokuun puolivälissä Vladimirin alueen vt. johtajan Aleksandr Avdejevin kanssa pidetyssä kokouksessa. Muutamaa päivää aiemmin Putin oli tavannut myös toisen kuvernöörin, Kirovin alueen johtajan Aleksandr Sokolovin.

– Pyydän teitä kiinnittämään huomiota väestön korkeaan alkoholisoitumiseen, Putin sanoi Sokoloville.

Putinin lausunnot kuvernöörien kanssa pidetyissä tapaamisissa ovat sikäli hyvin kummallisia, että Venäjän Vladimirin ja Kirovin alueet eivät kuulu niihin alueisiin, joilla väestön alkoholiriippuvuus on suurinta. Venäjän terveysministeriön mukaan tilanne on pahin kaukoidässä ja maan pohjoisosassa sekä Penzan alueella, mutta niiden alueiden johtajien kanssa Putin ei ole tiettävästi puhunut alkoholismista.

Kremliä lähellä oleva nimetön lähde paljasti Meduzalle, että kyseisille kuvernööreille alkoholismin mainitseminen Putinin suusta tuli täytenä yllätyksenä, koska heidän mukaansa on niin paljon tärkeämpiäkin asioita, joista pitää keskustella eikä alkoholismin kitkeminen kuulu "edes kymmenen tärkeimmän asian joukkoon".

Alkoholia sotastressiin

Kaksi muuta Venäjän presidentinhallintoa lähellä olevaa Meduzan lähdettä kertoo, että presidentti alkoi kiinnittää erityistä huomiota tähän ongelmaan, koska venäläiset virkamiehet alkoivat juoda alkoholia paljon useammin ja huomattavasti enemmän Ukrainan sodan keskellä. Putin on erityisen huolissaan "joidenkin lähipiiriinsä kuuluvien henkilöiden" tilasta, Meduzan lähteet väittävät.

– Ihmiset ovat purkaneet stressiä tällä tavoin helmikuusta lähtien. Ministerit, heidän sijaisensa, jopa jotkut varapääministerit, presidentin hallinnon ja turvallisuusneuvoston työntekijät, jotkut valtionyhtiöiden johtajat, kuvernöörit, luettelee toinen lähteistä.

Lähde totesi myös, että suurin syy tähän stressiin liittyy Venäjän hyökkäyksen ja pakotteiden aiheuttamiin todellisiin vahinkoihin – kun taas Putinin väitetään uskovan, että virkamiesten pitäisi selviytyä näistä vaikeuksista helposti.

Kuten Meduza aiemmin kirjoitti, lähes kukaan venäläisvirkamiehistä ei tiennyt ennen 24. helmikuuta, että presidentti oli päättänyt aloittaa täysimittaisen sodan Ukrainan kanssa, joten monet heistä olivat täysin neuvottomia eivätkä tienneet, mitä tehdä sodan ensimmäisinä kuukausina.

Putin itse juo Venäjän valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan nykyään tuskin lainkaan, toisin kuin väitetysti opiskeluaikanaan. Hän on kuitenkin kuvaillut julkisesti, miten hän kerran juhli syntymäpäiväänsä Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa: "En salaa sitä, joimme vodkaa ja leikkasimme makkaraa."

– Yritän olla juomatta olutta. Kaljamahani kasvaa, Putin totesi vuonna 2020.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja