Puolustusministeri Häkkänen: Suomi on ollut naiivi siviiliyhteiskunnan suojaamisessa – venäläisten kaksoiskansalaisuus syyniin

Puolustusministeri otti kantaa varusmiesten traagisiin onnettomuuksiin: "Ei voi olla niin, että vanhemmat joutuvat pelkäämään lastensa puolesta" 1:42
Puolustusministeri otti kantaa varusmiesten traagisiin onnettomuuksiin: "Ei voi olla niin, että vanhemmat joutuvat pelkäämään lastensa puolesta"

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan Suomessa on oltu 2000-luvulla naiiveja siviiliyhteiskunnan suojaamisessa. 

Kaasuputkitutkinta on nostanut Suomessa jälleen keskusteluun, miten hyvin Suomi on varautunut ulkopuolisten valtioiden, erityisesti Venäjän ilkeyksiin ja häirintäyrityksiin.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut puolustusministeri Antti Häkkänen lataa kovaa tekstiä.

–  Meillä sotilaallinen turvallisuus on hoidettu perinteisesti hyvin, mutta kysymyksissä, joissa puhutaan energiapolitiikasta, kiinteistökaupoista tai kaksoiskansalaisuuskysymyksistä, näissä on oltu sinisilmäisiä. 

Häkkänen selvityttää täyskieltoa venäläisten kiinteistökaupoille 

Häkkänen ajaa Suomeen täyskieltoa venäläisten kiinteistökaupoille. Viime viikolla puolustusministeriö teki kolme kielteistä lupapäätöstä kiinteistökaupoista, joissa ostajina on ollut venäläisiä tahoja.

Pykälämuotoilussa joudutaan puntaroimaan onko hanke vastoin perustuslakia.

– Olen painottanut, että perustuslaillisessa arviossa on punnittava myös kansallista turvallisuutta, ei aina vain yksilön oikeuksia, Häkkänen sanoo. 

Häkkäsen tilaama virkamiesselvitys valmistuu tulevan talven aikana. 

– Joka tapauksessa lisää kiristyksiä ja kontrollia tulee näihin venäläisiin kiinteistökauppoihin kuin myös muun kriittisen infran valvontaan. Sen lisäksi tämä täyskielto erikseen selvitetään ja jos on vähänkään mahdollista, se tullaan viemään eteenpäin.

Venäläisten kaksoiskansalaisuudessa perattavaa

Häkkänen virittelee myös keskustelua venäläisten kaksoiskansalaisuudesta. Puolustusvoimissa on tulkittu kaksoiskansalaisuutta tiukasti sotilasviroissa. Puolustusministeri ei suostu ottamaan suoraan kantaa siihen, pitäisikö venäläisten kaksoiskansalaisuudesta luopua kokonaan mahdollisten turvallisuusriskien vuoksi.

Kiristämisen varaa kuitenkin on, missä tehtävissä kaksoiskansalainen voi Suomessa toimia.

– Näissä tietyissä turvallisuussektorin viroissa on kiristämisen paikkaa vielä ja kyllä minun nähdäkseni niitä voitaisiin penkoa vielä, että saataisiin sekaan vielä kiristyksiä, Häkkänen arvioi. 

 

Lue myös:

    Uusimmat