Puolukkainen marenkikääretorttu

  • 3 munaa
  • 2 keltuaista
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl perunajauhoja
  • 3/4 tl leivinjauhetta
  • marenki:
  • 2 valkuaista
  • 1,5 dl sokeria
  • täyte:
  • 200 g valkosuklaata + 2 tl öljyä
  • 3 dl vaniljajogurttia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 prk ( 400 g ) säilykepäärynöitä
  • 2 - 3 dl kokonaisia pakastepuolukoita
  • 1. Valmista ensin marenki niin vatkaimia ei tarvitse välillä pestä. Erottele kahdesta munasta valkuaiset puhtaaseen kuivaan kulhoon.
  • 2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten.
  • 3. Vatkaa keltuaiset, munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi ( 4-5 min. ).
  • 4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vaahtoon varovasti sekoittaen.
  • 5. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle pellille tasaisesti.
  • 6. Pane marenki pursottimeen ja pursota taikinan päälle pellin pituussuunnassa raitoja, jätä väleihin 1-2 cm tilaa. Jos marenki loppuu vähän kesken ei se haittaa, aloita silloin valmiin kääretortun rullaaminen maregittomalta sivulta.
  • 7. Paista leivonnaista 175 asteessa uunin alaritilätasolla noin 20 minuuttia.
  • 8. Anna kääretorttulevyn jäähtyä pellillä haaleaksi ja kumoa se vasta sitten leivinpaperille työpöydälle. Anna jäähtyä.
  • 9. Paloittele valkosuklaa kattilaan ja mittaa joukkoon öljy. Pane kattila isompaan kattilaan tai pannulle jossa on vettä. Kuumenna vesi ja odota kunnes suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sekoittaen vaniljajogurtti ja vaniljasokeri. Ana seoksen jähmettyä jääkaapissa reilu tunti. Levitä seos jäähtyneelle kääretorttulevylle.
  • 10. Ripottele päälle pieniksi kuutioidut päärynät sekä pakastepuolukat.
  • 11. Kääri levy rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Anna maustua kylmässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Pane torttu vielä muovipussiin säilytyksen ajaksi.
  • 12. Leikkaa sahateräisellä veitsellä sahaavalla liikkeellä viipaleiksi ennen tarjoilua. Tarjoa mahdollisimman kylmänä.

Vinkit:

* Voit käyttää valkosuklaa-jogurtti yhdistelmän tilalla täytteenä 2 dl kuohukermaa vatkattuna, sokerilla ja vaniljasokerilla maustettuna.

* Voit käyttää täytteeseen säilykepäärynöiden asemesta hapokkaita kotimaisia omenoita pieniksi kuutioituna.

* Voit valmistaa kääretorttupohjasta myös kakun vaikkapa isänpäiväksi.

Leikkaa jäähtynyt levy keskeltä kahteen osaan. Nosta toinen osa tarjoiluvadille ja levitä päälle 2 dl kuohukermaa vatkattuna ja sokerilla sekä vaniljasokerilla maustettuna. Ripottele päälle päärynä- tai omenakuutiot ja puolukat. Nosta toinen levy pinnalle ja siivilöi pinnalle koristeeksi vain kevyesti tomusokeria. Tarjoa kylmänä.

- Toim. Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat