Puoluevertailu: SDP:n johtajat ovat vetovoimaisimpia, PS:n imago parantunut – näihin puolueisiin liitetään ylimielisyys

Puheenjohtajatentti 1:27:55
Menikö MTV:n puheenjohtajatentti ohi? Katso se tästä!

Kokoomukseen ja vihreisiin liitetään mielikuvia ylimielisyydestä, SDP herättää aiempaa vähemmän luottamusta. MTV Uutiset sai haltuunsa suurimpien puolueiden tilaaman puoluevertailun.

Kuusi suurinta puoluetta on teettänyt perinteisen puoluebarometrin, kyselytutkimuksen, jolla puolueet pyrkivät kartoittamaan omaa imagoaan ja siihen liittyviä ongelmia.

MTV Uutisten haltuunsa saamassa vertailun ei-julkisessa osassa käydään läpi, minkälaisia vahvuuksia ja heikkouksia kuhunkin puolueeseen suomalaisten silmissä liittyy.

Tekstiä luetaan taatusti suurella kiinnostuksella eri puoluetoimistoilla vaalikamppailun käydessä kiivaana.

Vetovoimaisimmat puoluejohtajat löytyvät kyselyn perusteella SDP:stä.

43 prosenttia vastaajista ajattelee SDP:n johtajien olevan vetovoimaisimpia. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton johdosta näin ajattelee 22 prosenttia.

Huonoimmat luvut saavat vihreiden ja keskustan johtajat, jotka ovat vetovoimaisia vain noin kymmenen ja kahdeksan prosentin mielestä.

VAALIT 2023 puoluejohtajat kysely pysty

Vertailun tuloksista ovat uutisoineet aiemmin Iltalehti ja Yle.

Kokoomus ei ole enää imagoykkönen

Vertailun mukaan SDP:llä on tällä hetkellä paras kokonaisimago, perussuomalaisilla toisiksi ja kokoomuksella kolmanneksi paras. Kolmen kärjen erot ovat tällä hetkellä hyvin pienet.

Viime syksyn vertailussa kokoomus oli vielä parhaalla imagolla kärjessä.

Kokoomuksen pitkäaikainen imago-ongelma on sen maine ylimielisenä puolueena. Tällä kertaa 46 prosenttia vastaajista ajattelee kokoomuksen olevan toiminnassaan ylimielinen.

Perussuomalaisten imago on kohentunut viime syksystä melko paljon. Sen uskotaan olevan esimerkiksi aiempaa rehellisempi tavoitteistaan ja myös linjoiltaan aiempaa selkeämpi.

Perussuomalaisten johtajia pidetään kuitenkin taitamattomina, ja 35 prosenttia vastaajista liittää perussuomalaisiin ylimielisyyden.

SDP:n imagon vahvuus tulee sen johtajista – oletettavasti käytännössä puheenjohtaja Sanna Marinista – ja ihmiskeskeisyydestä, mutta aiempaa harvempi suomalainen uskoo SDP:n nyt toimivan etujensa mukaisesti.

Vertailun mukaan suomalaisten käsitys vasemmistoliitosta on pysynyt suhteellisen muuttumattomana, eivätkä keskustaa koskevat näkemyksetkään ole muuttuneet viime syksystä valtavasti.

Vihreiden imagollisen alamäen arvioidaan mahdollisesti pysähtyneen. 37 prosenttia vastaajista pitää vihreitä toiminnassaan ylimielisenä.

Kuuden suurimman puolueen teettämä puoluebarometri on Kantar Publicin verkkopaneelissa 15.–22.2.2023 toteuttama kyselytutkimus, johon vastasi 1347 suomalaista. Vastaajat ovat edustava joukko Manner-Suomen 15-vuotta täyttäneestä väestöstä. Virhemarginaali on 2,7 prosenttia suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat