"Täytyy varmistua, ettei tämä ollut provokaatio" – Puola pyysi Venäjältä selvitystä ohjuksesta

Venäjä teki yhden suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistä eri puolille Ukrainaa 1:54
Katso myös: Venäjä teki perjantaina yhden sodan suurimmista ohjus- ja droonihyökkäyksistä Ukrainaan

Puolan ulkoministeriö on pyytänyt Venäjältä selvitystä Puolan ilmatilassa mahdollisesti lentäneestä ohjuksesta.

Venäjän asiainhoitajana Puolassa toimivan Andrei Ordashin mukaan ennen selvitystä Venäjä haluaa varmoja todisteita siitä, että kyseessä oli Venäjän ohjus.

– Ennen kuin on annettu varmoja todisteita, emme anna mitään selvitystä, koska syytökset ovat perusteettomia, Ordash kertoo venäläiselle uutistoimisto RIA Novostille brittilehti Guardianin mukaan.

Puolan YK-lähettilään Krzysztof Szczerskin mukaan Puolan asevoimat ja turvallisuusviranomaiset tutkivat tapausta. Noin 200 poliisia on tehnyt etsintöjä alueella, jossa kohde havaittiin, kertoo BBC.

– Meidän täytyy varmistua siitä, ettei tämä ollut provokaatio tai testi siitä, kuinka reagoimme. Tutkimme molempia skenaarioita huolellisesti, varapuolustusministeri Stanislaw Wziatek sanoi puolalaiskanava TVN24:lle BBC:n mukaan.

Puolan asevoimien mukaan venäläisohjus lensi perjantaiaamuna kolme minuuttia Puolan ilmatilassa, minkä jälkeen se kääntyi takaisin Ukrainan ilmatilaan.

Ohjuksen on kerrottu lentäneen lähellä Zamoscin kaupunkia maan eteläosassa Ukrainan rajan tuntumassa.

Nato seuraa tilannetta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi eilen perjantaina viestipalvelu X:ssä keskustelleensa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa. Stoltenberg sanoi Naton seuraavan tilannetta.

Puola on ollut Naton jäsenmaa vuodesta 1999.

Venäjän perjantaina Ukrainaan tekemissä ilmaiskuissa kerrotaan kuolleen kymmeniä ihmisiä ja haavoittuneen toistasataa.

Ohjus eksyi Puolaan marraskuussa 2022

Venäjän laajamittainen hyökkäyssota Ukrainassa on läikkynyt Puolan puolelle rajaa. Marraskuussa 2022 kaksi puolalaista maanviljelijää kuoli, kun ohjus osui Przewodowin kylään lähellä Ukrainan rajaa.

Naton jäsenvaltion asukkaita surmannut ohjus herätti pelkoa sodan eskalaatiosta, ja alkuun Ukraina väitti ohjusta venäläiseksi.

On arvioitu, että Ukrainan ohjus osui vahingossa Puolan puolelle, kun Ukraina puolustautui Venäjän ilmahyökkäystä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat