Punaviinin terveysedut huijausta? - Tutkimustuloksia väärennetty

Punaviinin terveyseduista kertovat tutkimukset perustunevat osaksi väärennettyihin tutkimustuloksiin. Amerikkalainen Connecticutin yliopisto väittää tutkijansa Dipak Dasin väärentäneen tuloksiaan, joita on julkaistu 26 tieteellisessä artikkelissa kaikkiaan 11 julkaisussa, kertoo The New York Times.

Monet artikkeleista käsittelivät resveratrolin positiivisia vaikutuksia. Se on punaviinin ainesosa, jolla on uskottu olevan vaikutuksia laboratorioeläinten pitkäikäisyyteen.

Jos syytökset tohtori Dasia kohtaan osoittautuvat paikkansapitäviksi, niillä ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta resveratrolin tutkimukseen, eikä tapaus kumoa muita punaviiniä koskevia tutkimuksia.

Dasin tutkimukset eivät ole olleet tieteen valtavirtaa. Harvard Medical Schoolin johtajava resveratrolin tutkija David Sinclair kertoi New York Timesille, että hän ei tuntenut Dasia edes nimeltä ennen kuin väärennösepäilyt tulivat julki.

Dasin tutkimuksia alettiin tutkia kolme vuotta sitten nimettömän vihjeen perusteella. Yliopiston oma lautakunta toimitti tapauksesta 60 000 sivun raportin liittovaltion viranomaisille, jotka tutkivat nyt, syyllistyikö Das apurahojen huijaamiseen.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja