Mainos

Punaisen Ristin tunnuksen väärinkäytöksellä laajat vaikutukset

Kolumbian armeijan laiton Punaisen Ristin tunnusten käyttö aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia järjestön toimintaan, sanoo Suomen Punaisen Ristin viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho.

Kolumbian armeija väärinkäytti Punaisen Ristin tunnuksia panttivankien vapauttamisessa heinäkuun alussa. Armeija vapautti tuolloin viisitoista sissiliike Farcin panttivankina ollutta ihmistä. Vapautettujen joukossa oli mm. poliitikko Ingrid Betancourt.

Viestintäjohtaja Hannu-Pekka Laiho, SPR

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Hannu-Pekka Laiho sanoo, että Punaisen Ristin toiminta Kolumbiassa vaikeutuu tunnuksen väärinkäytöstapauksen myötä.

- Punainen Risti on pystynyt neuvottelemaan valtavan määrän vapaaksi sissiliikkeen pitämiä panttivankeja. Tämä johtuu siitä, että kaikki osapuolet luottavat Punaisen Ristin puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen. Nyt luottamus sissiryhmiin saattaa heikentyä, ja luottamuksen saaminen takaisin kestää pitkään.

Laiho painottaa, että luottamus ja neuvottelusuhteet erilaisiin ryhmittymiin ovat Punaisen Ristin toiminnassa kaiken kulmakivi. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa Punaisen Ristin toiminnan edellytys on se, että järjestöllä on neuvotteluyhteydet alueella toimiviin lukuisiin aseellisiin ryhmittymiin.

- Tämä mahdollistaa sen, että Punainen Risti pystyy kuljettamaan alueella ruokaa ja lääkkeitä, muistuttaa Laiho.

Laiho pelkää, että Punaisen Ristin tunnuksen väärinkäyttö Kolumbiassa saattaa vaikuttaa järjestön toimintaa myös Sudanin Darfurissa.

- Uutiset leviävät nykyään hyvin nopeasti. Darfurin alueen aseelliset ryhmittyvät saattavat alkaa epäillä Kolumbian tapauksen vuoksi Punaisen Ristin työntekijöitä, Laiho sanoo.

Punaisen Ristin suojamerkki on valtioiden omistama merkki. 194 valtioita on allekirjoittanut Geneven sopimuksen, jossa muun muassa kielletään merkin käyttö muilla kuin järjestöllä itsellään.

- On näiden valtioiden tehtävä taata se, että sopimuksista pidetään kiinni. Tämä on erityisen tärkeää konfliktitilanteissa, joissa Punainen Risti ja Punainen Puolikuu edustavat puolueetonta toimintaa. Jos usko merkin puolueettomuuteen heikkenee, vaikuttaa se automaattisesti miljoonien ihmisten elämään, Laiho summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.