Psyllium ja ksantaani?

Mitä on psylliumjauhe, mikä tarkoitus sillä on ja mistä sitä saa? Ei ole tullut vielä vastaan. Löysin ohjeen, jota voisin soveltaa lapsenlastani varten ja siinä oli kyseistä jauhetta. Tarvitsisin leivontaa varten ohjeita, joissa ei ole viljaa(vilja-allergia), maitotuotteita eikä munaa.

Hei! Tässäpä vihdoin vastausta, se pohjautuu Allergia- ja astmayhdistyksen tietoihin. Psylliumin ja ksantaanin avulla saadaan luontaisesti gluteenittomien jauhojen leipoutuvuutta ja sitkopitoisuutta parannettua.

Psyllium

Psyllium on intialaisen Plantago ovata -kasvin jauhettuja siemeniä. Siemenet ovat hyvin kuitupitoisia. Psylliumsiemenkuorijauheella on samoja ominaisuuksia kuin gluteenilla, se antaa leivonnaisille sitkoa ja kuohkeutta. Leivonnaisten leipoutuvuus on parempi eikä taikina tartu käsiin. Leivonnaisesta tulee myös mehevä ja vähemmän mureneva. Psyllium lisätään hiivaleivonnassa haaleaan nesteeseen hiivan kanssa ja annetaan seistä 10 min. Kun seos on hyytelömäistä, joukkoon vatkataan sähkövatkaimella muut jauhot. Jauhoja käytetään 10-30 % vähemmän kuin ilman psylliumia leivottaessa. Leivinjauheella valmistettavissa leivonnaisissa psyllium sekoitetaan jauhojen joukkoon.

Psyllium on mauton ja hajuton, joten sitä ei erota valmiista leivonnaisesta. Jauhe lisätään leivonnaisiin pieniä määriä: hiivaleivonnassa 1-2 rkl/l taikinanestettä ja leivinjauheleivonnassa n. 1 tl/3 dl jauhoja. Tuotetta myydään Farina Oy:n (www.farina.fi) Psylliumjauheena sekä Reformi-keskuksen maahantuomana FiberHusk-jauheena.

Ksantaani

Ksantaani (ksantaanikumi, E415) on hyydykeaine, jota valmistetaan bakteerikäymisen avulla sokeriliemestä. Ksantaania käytetään sakeuttajana mm. konditoriatuotteissa, makeisissa ja salaatinkastikkeissa.

Ksantaani sekoitetaan leivonnassa jauhojen joukkoon. Ohjeellisina annostusmäärinä hiivataikinoissa on 1 - 1 ½ tl/jauhokilo, kakkutaikinoissa ja pikkuleipätaikinoissa 1/6 tl/jauhokilo. Myydään Farina Oy:n Ksantaani-jauheena.

HUOM! Psylliumia tai ksantaania voi lisätä taikinaa, vaikka sitä ei ohjeessa olisi mainittukaan. Psylliumia käytettäessä jauhomäärää voi vähentää 10-30 %. Valmiissa luontaisesti gluteenittomissa jauhoseoksissa on jo valmiina ksantaania tai psylliumia. Samaan taikinaan voi lisätä sekä psylliumia ja ksantaania.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat