Mainos

Psykologi: Tästä syystä nuorten tyttöjen katoamiset koskettavat maailmanlaajuisesti

Keskiviikkona Tampereelta hukkuneena löydetyn nuoren Karoliina Kestin tapaus sai julkisuudessa erittäin paljon huomiota. Suomen psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkasen mukaan asia kiinnosti ja kauhistutti ihmisiä, koska puolustuskyvyttömien puolustaminen on sisäänrakennettuna meidän psykologisessa järjestelmässämme.

– Ihmisiä kauhistuttaa eniten se pelko, että lapselle tai nuorelle on tapahtunut jotain pahaa. Sehän on sellainen perusinhimillinen kauhukuva, että omalle lapselle, tai että ylipäätänsä jollekin lapselle on tapahtunut jotain pahaa, Tikkanen sanoo MTV3:n Uutisille.

Hänen mukaansa lapsen tai nuoren joutuminen onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi on ihmisten psykologisessa asteikossa kamalampaa, kuin saman asian tapahtuminen esimerkiksi keski-ikäiselle miehelle.

– Kestin tapauksessa ensireaktio oli voimakas juuri sen takia, että aluksi epäiltiin nuoren tytön joutuneen väkivaltarikoksen uhriksi. Ihan aiheellisesti se herättää meissä kaikissa tuntemuksen, että se on kamalaa ja väärin. Nuoria tyttöjä pidetään erityisen haavoittuvina, ja siihen liittyy myös tämä pedofiliateema.

Tikkanen nostaa esille myös brittiläisen pikkulapsen Madeleine McCannin katoamistapauksen.

– Madeleinen tapaus oli aikuisyleisölle suunnattu, rehellisesti sanoen vastenmielinen dekkarirevittely. Onko hovimestari murhaaja eli ovatko vanhemmat murhanneet oman lapsensa, ja sitten lavastaneet sen katoamiseksi. Tapaus on realiteettimedian dekkari, jossa hyväksikäytettiin onnetonta tapausta, mutta kyllä sillä myytiin muutama kymmenen miljoona lehteä.

Lapsia ja nuoria laajalti julkisuutta saaneet katoamis- ja kuolemantapaukset koskettavat ja puhuttavat. Tikkasen mukaan asiat voivat olla pelottavia, kun niistä kirjoitetaan ja puhutaan viikkokaupalla.

– Asioista pitäisi kuitenkin kertoa lapsille realistiselta pohjalta. Maailma on tällainen, onnettomuuksia ja pahoja asioita voi tapahtua lapsille ja nuorille, niin kuin aikuisillekin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.