Mainos

Professori uskoo säätiötuomioiden puhdistavan poliittista kulttuuria

Nuorisosäätiöön ja Urheiluopistosäätiöön liittyvillä tuomioilla voi olla edelleen puhdistavaa vaikutusta suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin, arvioi valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Tiivis vuorovaikutus yhteiskunnan eliittiryhmien välillä, eli tuo kuuluisa "maan tapa", alkaa pikkuhiljaa murentua.

– Onhan tällä oma vaikutuksensa yhteiskunnan eliittiryhmien väliseen kanssakäymiseen. Joudutaan entistä enemmän miettimään, mikä on sekä juridisesti sallittua että moraalisesti hyväksyttyä. Eikä voida enää jatkaa sitä maan tapaa, sitä kuinka asioita on aina ennenkin hoidettu, Ruostetsaari pohtii.

– Kyllä vaalirahoitusskandaali on tavallaan puhdistanut ilmaa. Vanha maan tapa on läpivalaistu ja huonoksi todettu. Tämä saattaa muuttaa käytäntöjä ja sitä kautta jopa vahvistaa suomalaista demokratiaa.

Ruostetsaaren mukaan maan tapa ei ole ollut pelkästään negatiivista. Se on helpottanut asioiden hoitoa, sitä on pidetty jopa Suomen vahvuutena.

– Päättäjät tuntevat toisensa ja kykenevät asioimaan joustavasti. Mutta tietenkin keskeinen kysymys on, ovatko nämä verkostot edelleenkään riittävän läpinäkyviä. Sanoisin, että kyllä siinä parantamisen varaa on.

Suomeen ei ole vakiintunut perinnettä, jossa tahran kilpeensä saanut poliitikko jättää tehtävänsä. Kansan tuomio on jaettu vaaliuurnilla. Ruostetsaari muistuttaa, että tuosta tuomiosta ei ole koskaan varmuutta.

(MTV3–STT)

Katso Päivi Hannulan juttu (Seitsemän uutiset 30.1.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.