Mainos

Professori: "Saa nähdä miten Fennovoiman talouden käy"

Fennovoima-hanke on toteutumassa, kun Rakennusyhtiö SRV, energiakonserni Fortum ilmoittivat tiistaiaamuna lähtevänsä mukaan hankkeeseen. Voimala ei kuitenkaan välttämättä ole taloudellisesti kannattava, arvioi Aalto-yliopiston professori Peter Lund. 

Fennovoiman voimalahanke näyttää lopulta toteutuvan, kun kotimainen tai EU- ja Efta-alueelta tuleva omistusosuus on noussut yli vaaditun 60 prosentin. Raja ylittyi, kun SRV ja Fortum tulivat hankkeeseen mukaan ja Outokumpu kasvatti osuuttaan hankkeessa.

Taloudellisesti hanke ei kuitenkaan välttämättä ole kannattava, arvio Aalto-yliopiston professori Peter Lund.

– Fennovoima tulee tilanteeseen, jossa sähkön käyttö vähenee ja muitakin vaihtoehtoja voimalalle on. Saa nähdä, miten Fennovoiman talouden käy.

Lund arvioi, että monet tahot ovat tehneet paljon töitä, jotta Fennovoima sai tarvittavan kotimaisen omistuksen kasaan aivan viime metreillä. Hallituskin on tehnyt osansa, mutta SRV ja Fortum ovat mukana taloudellisista syistä, Lund arvioi.

 – Fortum ja SRV tulivat mukaan, siinä on kyse merkittävistä Venäjän kaupan kumppaneista. Jos Fortum ei olisi lähtenyt mukaan, niin vesivoima Venäjällä olisi kaatunut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.