Mainos

Pro-lehti listasi yt-mokat: Väärä ajoitus, ikärasisimi ja hätäily

Ammattiliitto Pro:n mukaan pahimpia yt-mokia ovat muun muassa neuvotteluesityksen antaminen perjantaina, lopputuloksen päättäminen etukäteen sekä ikärasismi.

Myös työntekijät voivat mokata yt-neuvotteluissa muun muassa lannistumalla "ei tässä mitään voida" -ajatteluun.

Ammatissa Pro -lehti on tehnyt listan yksityissektorilla tehdyistä yt-virheistä. Lista perustuu ammattiliitto Pro:n asiamiesten kommentteihin.

Laki yt:stä eli yhteistoiminnasta vaatii etsimään ja käsittelemään vaihtoehtoja irtisanomisille. Tässä asiamiesten perustelut huonoille käytännöille:

Yt-neuvotteluesitys tulee perjantaina

- Väärin! Ihmiset tarvitsevat tietoa heti neuvottelujen alussa, eikä sitä saa yksikseen epätietoisena viikonloppuna puhumattakaan juhannuksena mökillä.

Lopputulos on etukäteen päätetty

- Väärin jo lain mukaan! Vaihtoehdoista on neuvoteltava.

Puutteellinen yt-neuvotteluesitys

- Väärin! Tältä pohjalta ei lähdetä neuvottelemaan. Luottamusmiehen on pyydettävä lisäselvityksiä, jotta tiedetään mistä neuvotellaan.

Neuvotteluaikaa ei noudateta

- Väärin! Hälytyskellojen on soitava myös silloin, jos neuvottelupäiviä ei tunnu löytyvän riittävästi, vaikka ollaan tekemässä suuria muutoksia.

Muuttuvat luvut

- Väärin! Työnantaja esittää jokaisessa tapaamisessa jotain uutta. Neuvottelut sahaavat edestakaisin, välillä lisätään ja välillä lasketaan irtisanottavien määrää.

Neuvottelut pilkotaan osiin

- Väärin! Työnantaja pyrkii hämmentämään ja selviytymään lyhyemmällä neuvotteluajalla.

Työnantajan edustajat eivät ole päätösvaltaisia

Väärin! Ilmenee siten, että asioille ja ratkaisuille pitää jatkuvasti hakea hyväksyntä jostain yt-neuvottelukunnan ulkopuolelta.

Ikärasismi

- Väärin! Työnantaja painostaa yksittäisiä henkilöitä irtisanoutumaan itse. Syynä on halu päästä eroon kokeneesta väestä ja palkata tilalle uusia ja nuorempia halvemmalla.

Työnantaja panttaa tietoja

- Väärin! Työnantajan edustajat ylireagoivat eivätkä anna tarvittavia tietoja luottamusmiehelle. Työnantaja saattaa julistaa koko yt:n salassa pidettäväksi. Apua on kysyttävä liitosta.

”Ei me kuitenkaan mitään voida” -asenne

- Väärin! Työyhteisössä pelko ja luovuttamishenki ovat huonoin mahdollinen tuki myös luottamushenkilöille.

Matto alta kesken kaiken

Jos edellisessä yt-neuvottelussa on sovittu ja sitouduttu säästöohjelmiin ja kesken niiden hyvän etenemisen tulee uusi yt-yllätys: homma seis! Tempoilu on esimerkki huonosta johtamisesta ja ennakoimisesta. Siinä katoaa viimeinenkin luottamus.

Ei etsitä eikä vaadita työvoimakoulutuksia

- Väärin! Esimerkiksi lomautusten yhteydessä koulutuksesta on taloudellista hyötyä sen lisäksi, että oma osaaminen karttuu.

Hätäinen allekirjoitus

- Kun yt-pöytäkirja on neuvottelujen päätyttyä allekirjoitettu ja siinä huomataan puutteita tai virheitä, moka on usein peruuttamaton.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.