Prinssi Charles huomenna 60

Historian vanhin Walesin prinssi - siinä arvonimi, jota huomenna 60 vuotta täyttävä prinssi Charles tuskin olisi halunnut.

Iässä, jossa useimmat suunnittelevat jo eläkepäivien viettoa, prinssi Charles odottaa edelleen kruunun perimistä äidiltään Elisabet II:lta. Yli 80-vuotiaan kuningattaren terveys on kuitenkin rautainen, eikä hänen valtakaudelleen ole loppua näkyvissä.

Monien brittien mielestä Charlesin tulisi luovuttaa kruunu suoraan perimyslistalla toisena odottavalle pojalleen prinssi Williamille.

Viimeaikaiset kyselyt tosin osoittavat kansan pikkuhiljaa lämpenevän Charlesille. Reippaat 40 prosenttia toivoo hänestä seuraavaa kuningasta ja Williamista 35 prosenttia. Vielä kolme vuotta sitten luvut olivat liki päinvastaiset.

Liitto Camillan kanssa toi onnen

Charlesin suosiota ovat syöneet hänen sotkuiset rakkaussuhteensa. Prinsessa Diana totesi aikoinaan tv-haastattelussa "meitä oli kolme tässä avioliitossa".

Tuo kolmas oli tietenkin Camilla Parker-Bowles, josta Charles kieltäytyi luopumasta.

Dianan kuoltua auto-onnettomuudessa vuonna 1997, vain vuosi avioeron jälkeen, kuningasperhe sai osakseen ennennäkemätöntä arvostelua. Hovia syytettiin etäisestä ja kalseasta käytöksestä kansallisen surun keskellä.

Charles odotti kahdeksan vuotta, kunnes hän viimein uskalsi viedä vihille pitkäaikaisen mielitiettynsä.

Prinssin tuttavien mukaan liitto on tehnyt Charlesille hyvää. Hän tuntee itsensä entistä uskottavammaksi, ja julkisuuskuva on muutenkin parantunut.

Britit eivät tosin vieläkään innostu ajatuksesta, että Camilla nousisi heidän kuningattarekseen.

Luomuviljelyn kuninkaallinen kannattaja

Poliittisesti neutraalista roolistaan huolimatta Charles on esitellyt näkökantojaan moniin yhteiskunnallisiin asioihin. Hän on esimerkiksi tiukasti luomuviljelyn kannalla ja pitää ilmastonmuutosta aikamme suurimpana haasteena - jopa kamppailuna eloonjäämisestä.

Ympäristöasioiden lisäksi Charles on kiinnostunut uskonnoista kuten islamin ja buddhismin tutkimisesta.

Hän on ilmoittanut, että noustessaan kuninkaaksi ja samalla Englannin kirkon johtoon hän tekisi kaikkensa, jotta eri uskontokuntien edustajat ymmärtäisivät paremmin toisiaan.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat